2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

300 haneli mahalle suya batıyor!!

Çaldıran ilçesinde yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı 300 haneli mahalledeki evlerin içinden su çıkarken, zemindeki gömülmeler nedeniyle duvarlarda büyük çatlaklar oluştu.

İlçenin Beyazıt Mahallesi sakinleri, yaklaşık 2 aydır zemindeki hareketlilik yüzünden evlerinin içinden su çıktığını, duvarlarda da 5 santimetreye kadar varan çatlaklıklar oluştuğunu söylediler. Konuyla ilgili şikayetlerini İlçe Kaymakamlığı'na ilettiklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Hasan Kor, Seyithan Acar ve M. Ali Çalpan, birkaç aydır çok zor durumda kaldıklarını anlattılar. Evlerinin yere battığını, duvarlarının parçalandığını anlatan vatandaşlar "Evlerde oturmaya cesaret edemiyoruz. Bu kış ayında evlerimizden sular çıkıyor. Çıkan sular evlerimizin içinde buz tutuyor. Çoluk çocuk hastalandık, ne yapacağımızı şaşırdık. Bu evlerimize bir çare bulunana kadar bizlere kalacak yerler tahsis edilmesini istiyoruz" diye yetkililerden acil yardım beklediklerini söylediler.

Çatlayan evlerinin duvarlarını köpük, poşet ve başlarındaki yazmalarla kapatan kazazedeler her geçen gün çatlaklıkların arttığını belirterek, gittikçe batan evlerinde çıkan sulardan dolayı buz tutan yerleri kazma küreklerle kırmaya çalışıyorlar.
Nafiye Baydar isimli bayan, evlerinin içinde suların çıkması nedeniyle eşyalarını bir köşeye topladıklarını anlatırken, büyük kızı Ayşe Baydar "2 aydır halimiz böyle. Liseye gidiyorum, fakat yazılılarımız başladığı halde ders çalışamıyorum. Çünkü çalışacak bir ortam kalmamış. Bu suların içerisinde adeta yüzüyoruz. Üzerimize kar yağıyor, altımızdan su çıkıyor. Evler oturulacak durumda değil, yetkililerden acil bir çözüm bekliyoruz" diye yardım istedi.

İlçe Kaymakamı Yemen Bayrak'ın müracaatı üzerine ilçeye gelen Van Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nün hasar tespit elemanlarının tuttukları raporda, bölgelerin tamamen volkanik kayaçlardan, ilçe merkezinin ise kumlu, şiltli killi ve çakıllı alüvyonal birimlerden oluştuğu belirlendi. Raporda, yeraltı su seviyesinin yüksek olmasından dolayı bölgede meydana gelen ufak yer sarsıntılarda konutlarda zemine gömülmeler ve oturmalar olduğu belirtilerek evler için 'Oturulamaz' dendiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 13:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?