2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

301 kararı çıkmadı

Adalet Bakanlığı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ın, eski hali 'Türklüğe hakaret' olan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin vermedi. 

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doğar'ın avukatı Dinçel Aslan, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Vekili Çetin Şen imzasıyla Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, müvekkilinin 1 Eylül 2007 tarihinde Sanat Sokağı'nda 'Dünya Barış Günü' dolayısıyla yaptığı basın açıklamasının, düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini belirtti. 

Dinçer, Bakanlığın yazısında, "Sanık Abdurrahman Doğar'ın DTP Van İl Başkanı olduğu, Van'da bulunan Sanat Sokağı içerisinde basın mensuplarının da bulunduğu topluluğa hitaben yaptığı basın açıklamasında, 'Ülkemizde Kürt sorunundan kaynaklı 20 yılı aşkın süreden beri devam eden çatışmalar halen sürüp gitmektedir. Her gün gencecik fidanlar, yürütülen kirli savaşla toprağa düşmektedir. Son bir hafta içinde Şırnak, Siirt ve Başkale'de öldürülen 21 PKK militanı, sorunun çözümünü hala şiddette arayan güçlerin şiddet yöntemindeki ısrarlarını göstermekte, Şırnak'taki operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddia edilmektedir' şeklinde
ifadelere yer vermek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni devletin yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama suçlarını işlediği iddia edilmiş ise de; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinin 2. fıkrasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce yapılan yorumunda; düşünce ve ifade özgürlüğü, sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli sayılmıştır. Bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğu vurgulanmış. Açıklanan bu gerekçelerle iddiaya konu sözler açıklamanın bütünü içinde değerlendirildiğinde, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri amacı ile söylediği kanaatine varılmıştır. Bu bakımdan sanık Abdurrahman Doğar hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 301/4. maddesi uyarınca soruşturma izni verilmemesi düşünülmektedir" denildiğini kaydetti. 

Bakanlığın izin verilmemesi üzerine müvekkili hakkında açılan kamu davasının düştüğünü belirten Doğar'ın avukatı Dinçel Aslan, 5759 Sayılı Yasa'nın 301. maddesinde yapılan değişiğin olumlu olmakla birlikte halen birtakım eksikliklerin bulunduğunu ifade etti. Değişiklikle cumhuriyet savcılarına kamu davası açmak için çok fazla takdir yetkisinin verildiğini belirten Aslan, Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olmasının savcıların bu geniş takdir yetkisine bir nebze de olsa fren rolü oynadığını kaydetti. 

Başka bir suçtan dolayı Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar hakkında, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından TCK'nın 301. maddesi uyarınca cezalandırılması amacıyla kamu davası açılmıştı. 

Yapılan ilk duruşmanın ardından, 30 Nisan 2008 tarihinde 5759 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklik uyarınca atılı suça ilişkin yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerektiğinden, bu husus yargılama engeli oluşturmuştu. 

Mahkeme heyeti, bu suça ilişkin fezlekeye bağlanmak üzere dosyanın Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne oy birliği ile gönderilmesine karar vermişti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 15:08:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?