6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

36 yıl sonra biten özlem!

VAN VALİLİĞİ'NİN DESTEĞİYLE ŞEHİT OĞLUNUN MEZARINI 36 YIL SONRA GÖRDÜ

Vanlı Kumri Tomay isimli anne, terhisine 3 gün kala Kıbrıs Barış Harekatına katılarak şehit düşen oğlu Gerevan Tomay'ın mezarını 36 yıl sonra Van Valiliği'nin sağladığı destekle ziyaret etti.

Oğlu Gerevan Tomay, (1953 doğumlu) Van'ın Çatak ilçesine bağlı Övecek köyünde iken 20 yaşında vatani görevini yapmak üzere Ankara-Polatlı'ya gittiğini anlatan Anne Kumru Tomay, terhisine 3 gün kala Kıbrıs Barış Harekatı başlayınca bu kez memleketi yerine savaşa katılmak üzere birliği ile birlikte Kıbrıs'a gittiğini belirtti.

Oğlunun Beşparmak Dağları'nda düşman askerlerinin açtığı ateş sonucu 13 Ağustos 1974 günü şehit düştüğünü, eşi Yahya Tomay'ın oğlunun şehit olduğunu rüyasında gördüğünü ve kendisine anlattığını söyleyen anne Tomay, Çatak Askerlik Şubesi'ne çağrılan eşi Yahya Tomay'a oğlunun şahadetinin bildirilmesine rağmen bir türlü mezarının nerede olduğunu bugüne kadar öğrenemediklerini kaydetti.

36 yıldır oğullarının mezarının izini sürdürmelerine rağmen eşinin mezarının nerede olduğunu öğrenmeyen 1985 yılında vefat ettiğini ifade eden anne Tomay, küçük oğlu Ahmet Tomay ile birlikte Van Gaziler Derneği'ne yaptıkları müracaat üzerine olayın ortaya çıktığını belirtti. Dernek Başkanı Cafer Oğur ile görüştükleri sırada, Oğur'un Kıbrıs'ta bulunan 'Boğaz Şehitliği'nde Vanlı şehit mezarının önünde çektirdiği fotoğrafta gördüklerinde anlatan anne Kumru Tomay, konuyu Dernek Başkanı Cafer Oğur ile birlikte yazılı olarak Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'na bildirdiklerini ifade etti. Anne Tomay, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı da konuyu Van Valiliği'ne bir yazı ile bildirmesiyle devreye Vali Münir Karaloğlu'nun girerek uçak biletlerini aldırdığını ve küçük oğlu Ahmet Tomlay ile birlikte kendilerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderdiğini belirtti.

Önce Adana'ya giden aile oradan da aktarmalı uçakla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gittiklerini anlatan Tomay "Biz Subay Ordu Evi'nde ağırlandıktan sonra özel bir araçla şehit askerlerin yattığı 'Boğaz Şehitliği'ne götürdüler. KKTC Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ve Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Dernek Başkanı Ertan Ersan da bize etti. 36 yıldır izini sürdüğüm oğlunun mezarını ziyaret ettim. Kıbrıs'ta kaldığı 5 günlük süre içinde her gün oğlunun mezarını giderek ziyaret ettim" dedi.

Daha sonra Van'a dönen aile çocuklarının fotoğraf fotoğrafına bakarak gözyaşı döküyorlar.

'Her şey vatan için' diyen ve yeniden bir savaş çıkması halinde seve seve cepheye gideceğini belirten kardeş Ahmet Tomay ise "36 yıldır annem oğlunun acısıyla yaşıyordu. Ben ve anneme ağabeyim Gerevan Tomay'ın mezarını ziyaret etme imkanı sağlayan Valimiz Münir Karaloğlu ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanımız Korgeneral Nazım Altıntaş'a teşekkür ediyorum" dedi.

VAN VALİLİĞİ'NİN DESTEĞİYLE ŞEHİT OĞLUNUN MEZARINI 36 YIL SONRA GÖRDÜ
VAN VALİLİĞİ'NİN DESTEĞİYLE ŞEHİT OĞLUNUN MEZARINI 36 YIL SONRA GÖRDÜ
VAN VALİLİĞİ'NİN DESTEĞİYLE ŞEHİT OĞLUNUN MEZARINI 36 YIL SONRA GÖRDÜ
VAN VALİLİĞİ'NİN DESTEĞİYLE ŞEHİT OĞLUNUN MEZARINI 36 YIL SONRA GÖRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2010 Salı 13:56:03
Güncelleme :7 Aralık 2010 Salı 16:19:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?