3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

'4. Bal Festivali'

Van Valiliği ile Arı Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği '4. Bal Festivali' yapıldı. 

Beşyol Mevkii'ndeki cadde ortasında düzenlenen bal festivaline Van'da bulunan 50 firmadan sadece 4 tanesi katıldı. İlginin oldukça az olduğu festival, Vali Yardımcısı Ömer Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım, İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, Tarım İl Müdürü Murat Akbay ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nun Sıhke Caddesi'nin bir kenarına konulan platformdaki yerlerini almasıyla başladı. 

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü folklor ekibinin yaptığı gösterinin ardından bir konuşma yapan Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, Van balının marka haline gelmesi ilin tanıtımına katkı sağlayacağını kaydetti.
 
Van balının kalitesinin sırrının ise dünyanın hiç bir yerinde yetişmeyen 25 endemik bitki türünün bünyesinde barındırmış olmasında kaynaklandığını kaydeden Tandoğan, "Toprağımızın temiz olması, hava ve çevre kirliliğinin olmaması ile rakımın yüksek oluşu balımızın kalitesini artırmaktadır. Bölgemizde yetişen endemik bitki türlerinin özelliği ise balımızın kalitesini tartışmaz olduğunu gösteriyor" dedi. 

Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım ise Van'da son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını kaydederek, "Ekonomik açıdan istenilen düzeye ulaşmamış olabiliriz. Fakat sosyal hayatın dinamikleri, Vanlıların hayata bakışı ve moral değerlerinin yüksel oluşu ekonomik canlanmayı doğurmaktadır" şeklinde konuştu. 

Van'ın balının tanıtılması için Van Valiliği ile Tarım İl Müdürlüğü'nün broşür ve el ilanları basmasını da isteyen Başkan Yardımcısı Çalım, ayrıca üreticilere tanıtım amaçlı 250 gramlık hediyelik ambalajlı bal paketlerinin piyasaya sürmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardında kurulan stantları tek tek dolaşan Vali Yardımcısı Özcan ve beraberindekiler, üreticilerden bu yıl ki rekorteyi ve pazar sorunlarının olup olmadığını sordu.
 
Düzenlenen 'Kaliteli Bal Yarışması'nda ilk üç dereceye giren üreticiye ödüllerini de veren protokol üyeleri, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlediği, 'Arı Yetiştiriciliği Kursu'nu başarı ile tamamlayan kursiyerlerin sertifikalarını dağıttılar. Daha önce açıklanan proğramda yer alan 'Bal Yeme Yarışması' ise düzenlenmedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 16:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?