5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

4 Ton inci kefali imha edildi

Van'da kaçak avlanan 4 ton inci kefali balığı Van-Eciş karayolu üzerinde hafriyat alında açılan çukura gömülerek imha edildi.


Edinilen bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Van Gölü'nün tek canlı türü olan inci kefali balığı neslinin tükenmemesi için 15 Nisan ile 30 Haziran tarihleri arasında uygulanan avlanma yasağına uymayan balıkçılara yönelik denetim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Merkez Timar Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, Gedikbulak köyü yakınlarında dün gece yaptığı çalışmalarda 1 kamyonetin kasasında yaklaşık 4 ton inci kefali balığı ele geçirildi. Kabahatler Kanunu gereği sürücüye 708 TL idari para cezası kesilerek balıklara el konuldu. Ele geçirilen balıklar ise Van Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından Van-Eciş karayolu üzerinde hafriyat alında açılan çukura gömülerek imha edildi.
Balık imhasını yerinde izleyen ve balıkçılara seslenen Zabıta Müdürü Mustafa Hepkul, yasağın başladığı bugüne kadar il genelinde yaklaşık 100-150 ton kaçak balık imha ettiklerini belirtti. Hepkul, gıda maddeleri tüzüğüne göre balıkların imha edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer tüzük buna müsaade etmiş olsaydı biz bunu fakir ailelere parasız dağıtacaktık. Maalesef gıda maddeleri tüzüğü buna müsaade etmiyor. Sağlık açısında müsaade edilmediği için biz de bunu imha ediyoruz. Bu bir milli servettir. Aynı zamanda her bir balıkta 8 ile 10 bin arası yavru alınıyor. Bunlar yumurtlama zamanda avlandıkları zamanda telef oluyorlar. Biz bu balıkları imha ettiğimiz zaman balıkçı esnafını da acıyoruz. Çünkü onlar da fakir gariban esnaftırlar" dedi.


"VAN BALĞINI BİRİNCİ DÜYA SAVAŞI ÖNCE İRAN, AFGANİSTAN VE PAKESTAN'A SATIYORDUK"
Birinci Dünya Savaşı'ndan önce Van'ın nüfusunun 180 binin üzerinde olduğu ifade eden Hepkul, "O denemde büyüklerimiz tonlarca Van balığını İran'a, Pakistan'a ve Afganistan'a kadar götürüp satarlardı. Çoğu aileler yine bu şekilde geçimini sağlardı. Biz halkımızın kaçak balık hususunda dikkat etmesini, bilhassa balıkçı esnafımızın da kaçak avlanmamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 13:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?