3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

46'ncı Alt Güvenlik Komite toplantısı

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında sürdürülen 46'ncı Alt Güvenlik Komite toplantısı Van'da başladı. 

Sabah saatlerinde karayoluyla Türkiye'ye giriş yapan Hoy Valisi İbrahim Muhammedlu'nun başkanlığındaki İran heyetini, Saray Kapıköy Sınır Kapısı'nda Saray İlçe Kaymakamı Meral Demirbaş ile Özalp İlçe Kaymakamı Hüseyin Demirbaş tarafından karşıladı. Daha sonra Van'a gelen heyet, Van Valisi Özdemir Çakacak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez tarafından karşıladı. Makamında İran heyetini kabul eden Vali Çakacak ve İran İslam Cumhuriyeti Hoy Valisi İbrahim Muhammedlu, görüşme öncesi bir açıklama yaptılar. 

İran'la Türkiye'nin geçmişe dayanan dostluğu ve komşuluk ilişkileri olduğunu belirten Vali Çakacak, bu ilişkilerinde karşılıklı iyi niyet çerçevesinde her geçen gün daha da iyiye gittiğini söyledi. Amaçlarının ortak sınırda meydana gelebilecek olayların en asgariye indirmek olduğunu ifade eden Çakacak, bunun da sınır ticaretinin gelişmesiyle mümkün olacağını vurguladı. Vali Çakacak, "İki ülke güvenliğini tahdit edici unsurların sınırlarımızda alınacak ortak tedbirlerle bertaraf edilmesidir. Karşılıklı komşuluk ilişkilerinin daha da artırılmasıdır. Toplantımız alt güvenlik komitesi ancak biz sadece güvenlik değil, karşılıklı olarak ticaretin geliştirilmesi konusunda da işbirliği yapıyoruz. Urumiye'de iki ülkenin dış ticaret birimlerinin önderliğinde yapılan toplantıda da karşılıklı olarak, sınır ticaretinin geliştirilmesi hususunda birtakım kararlar alınmıştır. Şimdi Bakanlar Kurulu kararı hazırlanıyor. İnşallah en kısa zamanda çıkar. Sınır ticaretinin geliştirilmesi ve taban yayılması ve karşılıklı olarak artırılması aynı zamanda sınır güvenliğine de olumlu etki yapacaktır. Sınır ticaretini artırmak suretiyle illegal geçişlerin, kaçakçılık olaylarının önlenmesi de en büyük amacımızdır. Bu sınır ticaretindeki gelişmeleri de aynı zamanda kaçakçılık olaylarında azalma olacağını ve sınır güvenliğine olumlu katkı yapacağınıza inanıyoruz" dedi. 

İran İslam Cumhuriyeti Hoy Valisi İbrahim Muhammedlu ise yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi olması için iyi bir zemin yakalandığını belirterek, "Bizler de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiririz. Bu geliş gidişler ve daha önce de Van Valisinden aldığımız tecrübeyle iki ülke arasındaki yakınlıkların geliştiği izlenimini alıyorum. Geçtiğimiz günlerde Urumiye'de ticaretle ilgili yapılan toplantılar iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi ve daha da ileri gitmesi için birer vesiledir. Van'da yapılacak olan Alt Güvenlik Toplantısı da iki ülke arasındaki ticari ve kültürel gelişmelerin gelişmesine birer vesile olacaktır. Türkiye'de iken kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ümit ediyoruz ki yetkililerinin alacağı kararlarla bu sınırımız bir gün dostluk sınırı olur. İlişkilerimizin gelişmesi için de bu sınırlar birer adım olur. Emniyet ve güvenlik sağlandığı takdirde ticaret ve kültürel faaliyetlerde gelişir" diye konuştu. 

Daha sonra iki ülke heyetleri Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda 'Alt Güvenlik Komite' toplantısına katıldılar. Geceyi Van'da geçirecek olan heyetin sabah saatlerinde kentten ayrılması bekleniyor. 

Hoy Valisi İbrahim Muhammedlu'nun başkanlığındaki toplantıya Salmas Valisi Gulamhüseyin Amari, Genel Valilik Temsilcisi Muhammedali Muhammedzade, Hoy Valiliği Siyasi İşler Şube Müdürü İbrahim Ahengeri, Salmas Valililiği Siyasi İşler Şube Müdürü Bahşali Mukadem ve askeri yetkililer katıldı. 

Türkiye adına ise toplantıya Van Valisi Özdemir Çakacak başkanlık yaparken, ayrıca Saray İlçe Kaymakamı Meral Demirbaş, Özalp İlçe Kaymakamı Hüseyin Demirbaş, 6'ncı Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen, İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Valilik Özel Kalem Müdürü Nihat Ay ve askeri ve emniyet teşkilatı istihbarat görevlileri yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 14:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?