1
Mayıs
2024
Çarşamba
VAN

5 bin 467 konutun kurası çekildi

Van'ın Edremit ilçesinde afet konutlarının kura çekiminde konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, "Devlet, artık geçmişini sorguluyor, vatandaşıyla helalleşme peşindedir" dedi.
 

Depremzedeler için Edremit ilçesi ve Sıhke Gölü mevkisinde yaptırılan konutların kura çekim törenine katılmak için kente gelen Başbakan Yardımcısı Atalay, burada yaptığı konuşmada, yaşanan acı günlerin ardından bugün 5 bin 467 konutun daha kura çekiminin yapıldığını ve bunun sevincini paylaştıklarını söyledi.

Atalay, güçlü bir devlet ve güçlü bir millet olunduğu takdirde üstesinden gelinmeyecek bir iş kalmayacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Türkiye'de dini, dili, kültürü ne olursa olsun bütün kardeşlerimizin kendi müktesebatıyla, en huzurlu ve sağlıklı hayatı yaşaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu konuda büyük riskler de aldığımızı biliyorsunuz. Türkiye ve devlet değişti. Devlet, artık geçmişini sorguluyor, vatandaşıyla geçmişini gözden geçirip helalleşme peşindedir. AK Parti'yle devlet daha insan yüzlü oldu. Bir insanımız bile dışlanmış olmayacak."

Deprem sonrası çalışmalara 5,5 milyar dolar

Atalay, depremin ardından başlayan çalışmalarla şimdiye kadar 3,5 milyar lira fiili harcama yapıldığını, konutların altyapılarıyla birlikte tamamlandığında bu rakam 5,5 milyar lirayı bulacağını belirtti.

Depremin yıl dönümünde büyük açılışlar

Köylerde, Evini Yapana Yardım modeliyle yapılan evlerle Van ve Erciş'in köylerinde 27 bin afet konutunun yapıldığına değinen Atalay, bu konutların bulunduğu köylerin okullar, camiler, ticaret merkezleri ve çevre düzenlemesiyle yeni birer şehire dönüştüğünü belirtti.

Tamamlanan konutların büyük kısmının kura çekimlerinin yapıldığını, anahtarlarının teslim edildiğini anlatan Atalay, ''Bütün bunlarla ilgili 23 Ekim'de son sözü söyleyeceğiz. O acılı günün tarihi, Van ve Erciş'in yeniden kuruluşunun adeta bir ilan tarihi olacak. Başbakan'ımızla hepimiz Van'da olacağız. Depremde hayatını kaybedenler için mevlitler okunacak, dualar edilecek. Onlara rahmet dileyeceğiz. Yapılan bütün konutların, okulların ve diğer yatırımların teslimini yapacağız'' ifadelerini kullandı.

Atalay, bundan sonda deprem sigortası olmayan konuta elektrik ve su verilmeyeceğini de açıkladı.

Terör örgütü taşeronluk yapıyor

Atalay, deprem konutlarının kura çekim töreninin ardından Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, depremin yıl dönümü olan 23 Ekim tarihinde anma programı yapılacağını belirtti.

Terör konusunun Türkiye'nin iç meselesi olmadığına değinen Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:

''Türkiye terörünün büyük kısmı dışarıda bunu biliyorsunuz. Terör örgütü, Türkiye'yi sevmeyen, gelişmesini istemeyen, ayaklarına her zaman prangalar takmak isteyen uluslararası unsurların taşeronluğunu yapıyor. Çözüm istemiyorlar. Onları düşünen biziz. Bizler tüm vatandaşlarımızın her türlü hak ve hukukunu düşünüyoruz.''

 

AA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2012 Pazar 10:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?