4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

5 bin yıllık tarih göz göre göre yok olacak

Van’ın Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesi’ndeki 5 bin yıllık geçmişe sahip tarihi mezarlığın, yükselen Van Gölü’nun tuzlu ve sodalı suyunun tehdidi altında tahrip olduğu bildirildi.

Mezarlığın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ihmal edildiğini iddia eden Çelebibağı Belediye Başkanı Kutbettin Türkmenoğlu, asırlık kültürün gelecek nesillere aktarılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Van Gölü’nün yükselmesi sonucu, tarihi mezarlıktaki kabir taşlarının sodalı suyun etkisiyle çürümesi ve insan kemiklerinin gün güzüne çıkmasına tepki gösteren Belediye Başkanı Türkmenoğlu, Tunç Devri’nden günümüze kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan mezarlığın korunması gerektiğini belirtti.

Daha önce SİT alanı ilan edilmesine rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yıllardır tarihi mekanı sahiplenmediğini öne süren Türkmenoğlu, define avcıları ve misyonerlik faaliyetleri sonucu tamamen tahrip olan mezarlığı korumak için herkesin üzerine düşeni yapmasını istedi. Türkmenoğlu, yükselen suyun etkisini azaltmak için ilk etapta mezarlık çevresine set yapılması ve dalga kıranla korunması gerektiğini de anlatarak, şunları dile getirdi:

"Taşlar tuzlu ve sodalı sular içinde eriyor, kemikler ise karaya vuruyor. Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ihmali var. Bizler belediye olarak Kültür Bakanlığı nezdinde ilgili birimlerine daha önceleri projeler sunduk. İhale aşamasına geldi. Ancak hiçbir şey yapılmadı. Bu hafta içinde Kültür ve Turizm Bakanı Attila Koç Ahlat’a gelecek. Bu tarihi mekanı da görmek istediğini duyduk. Bakanımız eğer buranın kötü durumda olduğunu görürse, öyle zannediyorum kendileri de gereken hassasiyeti gösterecektir. Bakanın gelmesi bizler için kurtuluş vesilesi olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2005 Çarşamba 13:48:45
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 11:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?