5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

6 bin kadına kanser taraması

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Başhekimi Op. Dr. Öztekin Çıkman, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açıldığı Mart 2008 tarihinden bugüne kadar 6 bin kadının kanser taramasından geçirildiğini belirtti.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan (VEAH) Başhekimi Op. Dr. Öztekin Çıkman, hastane bünyesinde faaliyet gösteren KETEM'in kanserle mücadelede öneminin her geçen gün daha da iyi algılandığını, bayanların KETEM'e artan bir şekilde gösterdiği ilginin sevindirici olduğunu söyledi.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına işaret eden Op. Dr. Çıkman, hastane bünyesinde hizmet veren KETEM'de ücretsiz olarak muayene, mamografi çekimi ve halk eğitimlerinin yapıldığını kaydetti.

Yapılan saha çalışmalarında kadınlara kanserin nedenleri, belirtileri, erken tanı ve korunma ile ilgili uyarılarda bulunulduğunu anlatan Op. Dr. Çıkman, "Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci yer alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplum bilincinin geliştirilmesi ve toplumda farkındalık sağlanması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziki aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturmaktadır. Van'da kanser kontrolü ile ilgili KETEM gibi bir merkezin bulunması kanserle mücadele çalışmalarını etkinleştirmektedir" dedi.

KETEM'in açıldığı günden itibaren 6 bin kadını kanser taramasından geçirildiğini kaydeden VEAH Başhekimi Op. Dr. Öztekin Çıkman, bunlardan, 4'ünde meme ve 34'ün de ise rahim ağzı kanseri öncül lezyonu tespit edilerek hastaları tercih ettikleri hastanelere yönlendirdiklerini söyledi. Op. Dr. Çıkman, "Kanserin ön belirtilerine karşı dikkatli olunmasını, elle meme muayene yapılmasını, belli aralıklarla sağlık kontrolünde geçmeleri, rahim ağzından hücre muayenesi (PAP Testi) yaptırmaları, ilgili doktorun isteyeceği tüm tetkiklerin mutlaka yaptırılması gerekir. Şikayet olmasa dahi, sağlık kontrolünün ihmal edilmemesini, zamanında yapılan sağlık kontrolü ile ileri teşhis, tedavi giderlerini asgariye indirecektir. Bu amaçla kurulan KETEM kanserde erken teşhisle hayat kurtarmayı amaçlayan bir merkezdir. Merkezde 20-69 yaş arası tüm kadınların beklemeden, randevu almadan, ücret ödemeden muayene olup, tetkiklerini yaptırabilirler. Bu anlamda bütün bayanların sağlıklı bir yaşam açısında KETEM'e başvurmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 18:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?