5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

91. Yıl coşkusu

Van'ın düşman işgalinden kurtarılışının 91. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Sabah saatlerinde Van Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk büstüne çelenklerin konulmasıyla başlayan kutlama etkinlikleri, daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nde devam etti. Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı tören alanına gelen Van Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Menduh Hakbilen, vatandaşlarla öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı. 7'den 70'e binlerce kadın, çocuk ve yaşlının katıldığı kutlama töreninde dönemin valisi Haydarbey komutasındaki milis kuvvetlerin şehre girişi canlandırıldı. Vali Haydarbey'in yaptığı kısa konuşmanın ardından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ile Van Devlet Tiyatro Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı Kurtuluş Savaşı piyesi sahnelendi. Öğrenciler tarafından günün anlam ve öneminin belirtildiği şiirlerin okunduğu kutlama töreninde, Vakıfbank İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi sunuldu.
Garnizon Komutanlığı adına Jandarma Binbaşı Selçuk Gülova'nın yaptığı konuşmanın ardından; Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşı'nda cephede ve cephe gerisinde İzmir, İstanbul, Erzurum, Tokat, Gaziantep, Balıkesir, Adana ve Şanlıurfa gibi Anadolu'nun hemen her köşesinde emsalsiz kahramanlık örnekleri sergileyen meçhul çocuk askerlerin temsili geçişleri yapıldı.

Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi Özdemir Çakacak, her yıl büyük bir coşku içinde kutlanan bu bayramın toplumu bilinçlendirmek adına büyük bir önem arz ettiğini ifade etti. Bu kutlamalarla yıllar sonra da olsa zaferin coşkusunu yeniden yaşamanın hazzını duyduklarını ifade eden Vali Çakacak, "Başta kurtuluş mücadelesinin Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz olmak üzere bugünleri bize gösteren büyüklerimizi rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz. Aziz şehitlerimiz de şunu bilsinler ki, Vanlı kardeşlerimizle birlikte zafer coşkusunu hep beraber yaşarken aynı zamanda bu toprakların hiç de kolay elde edilmediğinin de bilincindeyiz. Çektiğiniz acıları, yaşadığınız sıkıntıları hep birlikte duyuyoruz" dedi.

Çanakkale ve Sarıkamış'tan sonra en fazla şehit veren illerin başında Van'ın gelmesinin bu topraklar için verilen bedelin vahametini göstermesi açısından hayli düşündürücü olduğunu dile getiren Vali Çakacak, "Çocuklarımızı çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak istiyorsak öncelikle bu vatana sahip çıkmalı, barış ve özgürlük içinde birlik ve beraberliğimizi devam ettirmeliyiz. Eğer bu bilince sahip olursak kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi kimse bozamayacak, bu cennet vatanı parçalamaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Bundan 91 yıl önce bu toprakları düşmanlara karşı canı pahasına koruyan, birlik ve beraberlik içinde mücadele eden atalarımıza layık olmak ve onların bize emanet ettiği bayrağı ve cennet vatanımızı aynı güç ve kararlılıkla aydınlık yarınlara taşımak hepimizin öncelikli görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle bayramınızı kutluyor, ulu önderimiz Atatürk ve aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum" ifadelerini kullandı.
Van'ın düşman işgalinden kurtarılışının 91. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde ilköğretim okulları arasında düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri; Vali Çakacak, Belediye Başkan Yardımcısı Çalım, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Hakbilen ve Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı tarafından verildi. Resmi geçit ile son bulan kutlama törenine gelenlere, Van Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Derneği Başkanlığı tarafından organize edilen, 'Türkiye Kahraman Çocukları Van'da anıyor' etkinliği çerçevesinde hazırlanan 2 bin adet atkı ve 120 filminin CD'si dağıtıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 15:38:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?