2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Açık tütüne rağbet arttı

Van'daki dar gelirli sigara tiryakileri, bölgenin çeşitli illerinde üretilen açık tütünü tercih ederek 1 kilo tütünden bin sigara çıkartarak 1 paket sigarayı 1 YTL'ye mal ediyorlar.

Kilosu ortalama 10-40 YTL arasında satılan açık tütüne rağbet artarak sürüyor. Adıyaman, Diyarbakır, Hakkari, Bitlis ve Muş illeri başta olmak üzere bölgedeki bir çok şehirde üretilen tütünler, şehrin ara sokaklarında torbalar halinde tiryakilerinin beğenisine sunuluyor. Hacı Osman Camii yakınında tütün satışı yapan Necip Karakaya, sigaraya sürekli yapılan zamlar ile birlikte tiryakilerin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde üretilen tütünlerin fiyatlarının kalitesine göre değiştiğini belirten Karakaya, "Müşterinin alım gücüne göre tütün çeşitleri bulunduruyoruz. Örneğin dar gelirliler kilosu 10 YTL olanı, durumu biraz iyi olanlar ise kilosu 40 YTL'ye satılan Bitlis tütünü almayı tercih ediyor. Vatandaşlar genişletilen sigara yasaklarına ve zamlara rağmen daha ekonomik olan tütüne rağbet etmeye devam ediyor" dedi.

Necip Karakaya, tiryakilerin çoğunluğunun satın aldığı tütünü içimi hoş ve kokulu olması için pipo tütünü ile harmanladıktan sonra içmeyi tercih ettiğini söyledi.
Hacı Osman Camii çevresindeki tütün esnafının, tütünün yanı sıra tütün kağıdı ve dolum makinesi satışlarında da artış oldu. Sigara tiryakileri açık tütünün kilosuna 10 YTL ile 40 YTL arasında değişen ücret ödüyor. Bir kilo tütünden makineyle doldurulması halinde yaklaşık bin sigara çıkıyor. Elle sarılması halinde ise bu sayı 500 ile 700 arasında değişiyor. Bir kilo tütünden bin adet sigara çıktığı dikkate alındığında kilosu 10 YTL'lik tütünle sarılan sigaranın tanesi 10 Ykr, paketi ise 1 YTL'ye mal oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 18:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan IP: 94.122.232.xxx Tarih : 12.11.2008 00:18:36

haberin heryerinde inanilmaz hesap hatalari var,10 ytl 1000 tane sarilirsa tanesi 1(10 yanlis) ykr paketide 20(1 ytl yanlis) ykr olur.