5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Açılış gövde gösterisine döndü

BDP'NİN VAN İL BAŞKANLIĞI'NIN AÇILIŞI GÖVDE GÖSTERİSİNE DÖNÜŞTÜ

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Van İl Başkanlığı'nın açılışı için düzenlenen tören, gövde gösterisine dönüştü.

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının ardından Türkiye genelinde DTP tabelaları bir bir indirilirken, meşe amblemli BDP tabelaları il ve ilçe başkanlıklarına asılmaya başlandı. Bugün de Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve DTP'nin yerine kurulan BDP Van İl Başkanlığı'nın açılışı yapıldı. Açılış öncesi parti binasının önünde toplanan kalabalık, seçim otobüsünden çalınan ve Abdullah Öcalan ile terör örgütünü öven şarkı ve türküler eşliğinde halay çekti. Kapatılan DTP'nin ve BDP Van İl Başkanlığı

yöneticilerinin katıldığı açılışta bir konuşma yapan BDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Zahir Sarıtaş, 30 yıllık çatışma ortamında Kürtlerin hep barışı talep etmesine rağmen mevcut hükümetlerin imha ve inkar politikalarını devreye soktuğunu savundu. Sarıtaş, 30 yıllık çatışmalı ortamda sayısız sınır ötesi operasyonların düzenlendiğini ve bunlardan hiçbirinde de başarı sağlanamadığını ifade etti.

Son günlerde değişik illerde terör örgütünün şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik yürütülen operasyonları da eleştiren Sarıtaş, bu operasyonlarla Kürt halkının siyasi iradesini teslim almaya çalışıldığını öne sürerek, "Siz Kürt halkının siyasi iradesini teslim alamazsınız. Eğer arkadaşlarımız KCK'yla suçlanıyorsa biz de KCK'lıyız. Biz o suçu kabul etmiyoruz. Çünkü o suçu biz de işliyoruz" dedi.

Hükümet tarafından yürütülen demokratik açılıma da değinen Sarıtaş, açılımın Kürtlerin tasfiyesine yönelik yürütülen bir proje olduğunu iddia etti. Hükümetin başlattığı açılım ile birlikte yürüttüğü operasyonlarla Kürtlere, 'Sizin siyasi iradenizi tanımıyoruz. Sizin siyasi iradeniz bizim insafımıza kalmıştır' denilmek istendiğini öne süren Sarıtaş, "Biz sizin insafınızı iyi biliyoruz. Sizin insafınız Şeyh Said'i idam eden insaftır. Sizin insafınız Şeyh Rıza'yı idam eden insaftır. Sizin insafınız, 17 bin

faili meçhul cinayeti işleyen insaftır. Sizin insafınız Zilan Deresi'nden devletin resmi kayıtlarında belirtilen 15 bin insanı katleden insaftır. Sizin insafınız Şeyh Sait ve Şeyh Rıza'nın son isteği olmasına rağmen oğullarını gözlerinin önünde idam ederek iki kez öldüren insaftır" ifadelerini kullandı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetinin, başlattığı demokratik açılımın altından kalkamayacağını da iddia eden Sarıtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AK Parti bu açılımın içinden çıkamayacağını bildiği için operasyonlarla şiddeti tırmandırarak bunu Kürt halkına mal etmeye çalışıyor. Sayın Öcalan'ın yol haritasının altından çıkamayacağını bildiği için bu operasyonları sürdürüyor. Bu açılımın altından çıkabilmen için PKK'yı dağda indireceksin, Sayın Öcalan'ı özgürlüğüne kavuşturacaksın, Kürt halkının kimliğini anayasal güvence altına alacaksın ve Kürt halkına anadilinde eğitim yapma hakkını tanıyacaksın. O zaman açılımın altından çıkacaksın. Yoksa

başlattığın açılımın altında kalacaksın."

Sarıtaş, yaptığı konuşmanın ardından BDP Van İl Başkanı Muhyettin Aksin ile kurdeleyi keserek BDP Van İl Başkanlığı'nı açtı. Bir süre sokakta slogan atan kalabalık, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

BDP'NİN VAN İL BAŞKANLIĞI'NIN AÇILIŞI GÖVDE GÖSTERİSİNE DÖNÜŞTÜ
BDP'NİN VAN İL BAŞKANLIĞI'NIN AÇILIŞI GÖVDE GÖSTERİSİNE DÖNÜŞTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2009 Cumartesi 15:52:01
Güncelleme :26 Aralık 2009 Cumartesi 22:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?