6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Afet konutlarında işçilik hatası tespit edildi

Van'da yapımı devam eden afet konutlarının depreme dayanıksız olduğu yönündeki haberler, yetkilileri harekete geçirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Deprem Araştırma Merkezi ve Ankara İnşaat Odası yetkililerinden oluşan bir heyet, Van-Erciş Karayolu üzerinde yaptırılan afet konutlarında incelemelerde bulundu.

Van’ın İskele Mahallesi’nde yaşayan ve 1994 yılında Van Gölü sularının yükselmesi sonucu evleri tahrip olan aileler için yapımına başlanan 335 afet konutunun inşaatı sürüyor. Evlerin depreme karşı dayanıksız olduğu yönünde basında yer alan haberler üzerine Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ve Ankara İnşaat Odası Başkanı Kemal Türkaslan, Van’a gelerek konutlarda inceleme yaptı. Van-Erciş Karayolu üzerinde bulunan konutlardaki incelemelerde duvarlarda birleştirmeden kaynaklanan işçilik hatası tespit edildi.

Çalışmalar hakkında basına bilgi veren ODTÜ İnşaat Mühendisliği Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, konutların yığma inşaat tarzında yapıldığını, kiriş ve kolon bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Sucuoğlu, yığma tarzında yapılan inşaatlarda taşıyıcı sistemin duvarlar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yığma tarzındaki inşaatlarda deprem ve diğer yükleri duvarlar taşır. Burada yaptığımız incelemelerde afet konutlarının deprem yönetmeliğindeki boyutlara ve hususlara uygun olarak yapıldığı belirlendi. Ancak, işçilik hatasından kaynaklanan problemler var. Özellikle bazı köşe bileşimlerinde sorunlar var. Duvarlar hasır çelikle korunarak muhafaza altına alınacak. Bayındırlık Müdürlüğü çalışmalarını tamamladıktan sonra bizde onayımızı vereceğiz. Kullanılan tuğla malzemesi taşıyıcı sistem özelliklerini tam olarak tutmuyor. Türkiye’de bu tür yapılarda kullanılan tuğla üretilmemektedir. Bunun içinde mevcut olan tuğla malzemeleriyle yapılar yapılmaktadır. Afet konutlarında güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından vatandaşlar gönül rahatlığıyla oturabilirler. Van’da olası bir depremde en son zarar görecek konutlardır. Çünkü, Van Gölü’nün kenarında yapılan 6-7 katlı binalar var. Şu anda inşaat halinde ve kritik durumda olan binalar depremde en çok zarar göreceklerdir. Ben şahsen o binalarda oturmam ama bu afet konutlarında gönül rahatlığıyla otururum" dedi.

Prof. Dr. Sucuoğlu, devletin yaptırdığı afet konutlarından vatandaşın hiçbir zaman memnun olmadığını iddia ederek, "Devlet tarafından yapılan konutlarda mutlaka bir kusur aranıyor. Bu bir psikolojik olaydır. Burada olumlu taraflar gözlenmiyor. Bence devletin bu işlerden çekilmesi gerekir. Afet konutu yapmazsa daha iyi olacak. Yanlış yaptığından değil, bu şekilde her zaman eleştiri konusu olduğu için. Aslında devletin afet konutu yapmasının bir yeri yoktur" diye konuştu. Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük ise Van’da yapılan çalışmalarda devlet olarak hiçbir riske girmeyeceklerini, yapılan öneri ve eleştirileri dikkate alarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 11:07:37
Güncelleme :10 Aralık 2004 Cuma 11:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?