2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Aile hekimliği tanıtım toplantısı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Orhan Koray Arberk, aile hekimliği uygulamasına geçilecek olan Van'da yaşanan personel hareketliliğinin azalacağı inancında olduğunu belirtti.

Türkiye'de ilk kez Bolu'nun Düzce ilçesi ile Eskişehir'de uygulamaya konulan aile hekimliği projesi Van'da hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı. Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılında projeye dahil ettiği 35 il arasında bulunan Van'da altyapı çalışmaları yapılıyor. Gelecek aylarda hayata geçirilecek proje, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Salonu'nda düzenlenen ve Van Valisi Özdemir Çakacak, Vali yardımcıları Ömer Özcan, Mehmet Nuri Başaran, Ali İpek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Özdemir, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, hastanelerin baştabipleri ile sağlık çalışanlarının hazır bulunduğu geniş katılımlı bir toplantı ile tanıtıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Özdemir Çakacak, Van'ın 2008 yılında uygulama kapsamına alınan 35 il arasında yer almasının sevindirici olduğunu kaydetti. Bugün düzenlenen geniş katılımlı toplantının amacının, uygulamanın sorunsuz bir şekilde yürütülmesi olduğunu vurgulayan Vali Çakacak, aile hekimliği uygulamasına geçişle ilgili hazırlık çalışmalarına başladığını ve Van'ın aile hekimliğine geçiş konusunda hevesli olduğunu ifade etti.

Daha sonra Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Orhan Koray Arberk aile hekimliği uygulaması hakkında katılımcılara bilgi verdi. Uygulamanın halen 20 ilde fiilen başarılı bir şekilde yürütüldüğünü hatırlatan Dr. Arberk, 2007 yılı pilot illerinde 4 ve 2008 yılı pilot illeri olarak ilan edilen 35 şehirde uygulamanın başlatılmasıyla nüfusunun yarısından fazlasına aile hekimliği kapsamında hizmet verebileceğini kaydetti. Van'da da uygulamanın başlamasıyla halkın birinci basamaktan daha kaliteli hizmet almasını amaçlandığını vurgulayan Dr. Arberk, "Van'da 275 ila 300 hekim ile uygulamaya başlayacağız. Her hekimimize ortalama 3 bin hasta düşecek. Ayrıca her aile hekiminin bir de sağlık memuru ve hemşireden oluşan aile sağlığı elemanları kadrosu bulunacak. Hekimlerimiz devlet memurları gibi sabit ücret yerine kendisine kayıtlı olan kişi sayısı ve sosyal gelişmişlik kat sayısına göre ücret alacak. Aile hekimliği sözleşmesini imzalayan hekimlerimizin gelirleri 2 kat artacak ve daha iyi bir gelire sahip olacak" dedi.

Türkiye'de sadece bin aile hekimi bulunduğunu ve 30 bin civarında hekime daha ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Dr. Arberk, bunu da uzman ve pratisyen hekimlerle karşılamayı düşündüklerini ifade etti. Dr. Arberk, "Biz geçiş için gerekli olan eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. İlk etapta yapacağımız kısa eğitim seminerinin ardında süresi bir yıl olan ikinci bir eğitim semineri daha düzenleyeceğiz. Uygulamaya geçen hekim ve sağlık çalışanlarının kadroları korunacak. Eğer hekim ilerde istifa etmek isterse eski yerine tekrar geçebilecek. Biz ildeki tüm hekimleri bu uygulamaya aday görüyoruz" şeklinde konuştu.

Vatandaşların kısa sürede en yakın sağlık ocağına, aile hekimliği için kayıt yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Arberk, "Aile hekimliğine geçilen yerlerde kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için aile hekimlerine kaydolması gerekir. Köylerde ve yol imkanı zor olan yerlerde gezici sağlık hizmeti verilecek. Artık herkesin doktoru ve her hekimin de görev yeri ve sorumlu olduğu kişiler belli olacak. Her bir aile hekimi en az bin, en çok ise 4 bin hastaya bakacak ve kendisine buna göre ödeme yapılacak. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanları tam gün esasına göre çalışacak" diye belirtti.

Van gibi sağlık personeli hareketliliği fazla olan illerde ise uygulamayla birlikte bunun azalacağı inancını taşıdığını kaydeden Dr. Arberk, şöyle konuştu;

"Sosyal güvenlik kat sayısı ile baktığı hasta sayısına göre ücret alan bir hekim bunların daha az olduğu başka bir bölgeye gitmek istemeyecek. Bu da bölgedeki personel hareketliliğini azaltacağı inancını taşıyorum."

Dr. Arberk daha sonra toplantıya katılanların aile hekimliği hakkındaki sorularını cevaplandırdı

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 15:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?