2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Aile içi şiddete görülmemiş ceza

Van'ın Bostaniçi Belde Belediyesi'nde çalışan 34 işçiye daimi kadroları verilerken, yapılan toplu iş sözleşmesinde çalışanlar için ailesine yönelik şiddet kullanmama ve ikinci evlilik yapmama şartları konuldu. Sözleşmede, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda erkek işçilerin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de bayanların izinli sayılması, 80'er YTL ek ücret ödenmesi de karara bağlandı.

İşçilere kadrolarının verilmesi ve Bostaniçi Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi için belediye meclisi salonunda bir tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek, istihdam alanlarının az, işsizlik oranın ise çok yüksek olduğu bir ülkede yaşadıklarını ifade etti. Çalışan işçilerin maaşlarına yüzde 10, sosyal haklarına da yüzde 50 oranında bir zam yapıldığını anlatan Şimşek, her işçinin ortalama aylık gelirinin bin 400 YTL'ye yükseldiğini belirtti.

Sözleşmede, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda erkek işçilerin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de bayanların izinli sayılmasının, bu günlerde 80'er YTL ek ücret ödenmesin de karara bağlandığını ifade eden Gülcihan Şimşek, yeni toplu iş sözleşmesinde de toplumda yaşanan kadın sorunlarına dikkati çekmek için bazı maddeler eklediklerini ifade ederek "Bu maddelerin birincisi ailesine şiddet uygulayan personelimizin Disiplin Kurulu'na sevk edilmesidir. Bu durumdaki işçinin durumu gözden geçirildikten sonra maaşı eşine ödenecek ve şiddetin tekrarı halinde iş akdi fesh edilecektir. Bir diğer madde ise ikinci evliliği yapacak olan personelimizin iş akdi bekletilmeksizin fesh edilmesidir. Yani bu da toplumumuzun gerçekleri içerisinde alınmış sözleşmemize eklenmiş maddelerdir. Bunu, hem toplumumuz hem kadın ve hem de erkekler açısından önemli bulduk. Bu konuda da bilginizi olmasını istedik. Çünkü kadına yönelik şiddet ülkemizde hatta dünyada yaşanan bir yara. Umarım hiçbir arkadaşımız böylesi bir duruma düşmez. Aile içinde değil, hiçbir yerde ne kendisi şiddete maruz kalır, ne de ailesi" Kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde yaşandığını ifade eden Genel-İş Sendikası Van Temsilcisi Salih İpek de bu iki maddenin sözleşmelere eklenmesiyle Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirildiğini belirterek hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından kadroları gelen 34 işçinin toplu sözleşmesi töreni, Başkan Gülcihan Şimşek ve Genel-İş Sendikası Van Temsilcisi Salih İpek arasında imzalanmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 18:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A.K. IP: 88.254.188.xxx Tarih : 10.01.2008 17:10:19

ÇOK GÜZEL OLMUŞ.BİRDE 1 MAYISTA BAYAN İŞÇİLEREDE İZİN VERİLSEYDİ DAHA İYİ OLURDU.