4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Akdamar'ı bize verin

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Gölü içindeki Akdamar Adası’nda bulunan tarihi kilisenin restorasyonu için bu yıl 2.4 trilyon lira ödenek ayırırken, Gevaş İlçesi’nin Belediye Başkanı Nazmi Sezer, halk adına belediye olarak yetkililerden Akdamar Adası’nın kendilerine devredilmesini isteyeceklerini söyledi.

Bu yıl 15 Nisan 2005 tarihinde turizm sezonu açılışının Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılacağı törenlerle başlayacağı Van’da hazırlıklar sürerken, ilk ziyaret edilecek tarihi Akdamar Adası’na Gevaş İlçe Belediyesi talip çıktı.

Adayı ziyaret edecek olan bakanlara ev sahipliği etmek için çalışmalarına başlayan Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Gevaş halkı adına ilgili makamlara adayı belediye adına kendilerine devredilmesini isteyeceklerini söyledi.

Sezer, adanın temizliğini, çevre düzenlemesini, güvenliğini belediye olarak üstlenebileceklerini anlatarak, "İlimizde önemli tarihi mekanlardan olan Akdamar Kilisesi’nin bulunduğu adanın, turizm açısından daha iyi değerlendirmesi gerekir. Bu görevi gerektiği gibi yapacağımıza inanıyoruz. Daha çok turist çekmek için gece ışıklandırılma çalışması kilometrelerce uzaktan görülebilecek ve adaya çok farklı muhteşem bir görüntü kazandıracaktır. Akdamar Adası’nın sıkıntılarının biride içme suyunun olmaması. Bunu da 5 kilometre uzaktan fazla bir külfet çıkarmadan rahat bir şekilde yer altından getirmek mümkün. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin su ihtiyaçları daha iyi bir şekilde karşılanabılır ve ziyaretçi sayısı artar" dedi.

Akdamar Adası’nda bulunan kilisenin bu yıl restore edileceğini de belirten Sezer, "Bin yıllık bir geçmişi olan kilisenin onarım zamanı artık geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon için 2.4 trilyon liralık bir ödenek ayırdığını, ihalenin de bu hafta sonu yapılacağını öğrendik. Akdamar Kilisesi, yapılacak olan restorasyonun ardından çok daha güzel bir görünüm kazanacaktır. Turizm sezonu açılış töreni için Van’a gelip adayı ziyaret edecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e, adanın bize devri talebimizi ileteceğim. Adamızı dünya turizmine açabilmek için ilk olarak ışıklandırma, içme suyunun getirilmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması gerekiyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 15:37:16
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 17:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?