5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Aleviler gönüllerince eğlendi

Van'da, Rakkas Özel Yetenekler Derneği ve Kültür Evi tarafından kentte yaşayan Alevi kökenli vatandaşlara yönelik bir gece düzenlendi.

Dernek binasında düzenlenen geceye, kentte yaşayan alevi kökenli vatandaşlar, üniversite öğrencileri ile dernek başkanı Alaattin Bor ve dernek üyeleri katıldı. Vanlı mahalli sanatçıların söylediği Alevi türküleriyle başlayan gecede, konuklara alevi kültürüne has 'Pişne' ismi verilen börek ile çay ikram edildi. Gecede bir konuşma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdurrahim Tufantoz, bugüne kadar hep kapalı bir kültür konumunda olan Aleviliğin artık gün yüzüne çıkıyor olmasının önemli olduğunu söyledi. Alevi kültürünün zenginliğine dikkat çeken ve 'Pişne' böreği hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Tufantoz, "Bu söylediğimiz olay aynen Sünnilerde de geçiyor. Yani bu İslam'ı bir motif değil, bize İslam öncesi motifler olduğunu göstermektedir. İslamiyet bin 500 senedir var. Bu İslamiyet'ten 4-5 bin sene öncesine kadar gelen bir motiftir. İşte 'Pişne' bu gelenekten biridir" dedi.

Geceye katılan YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi olan Alevi kökenli Burhan Özgül adlı öğrenci ise bu tür etkinliklerle kendilerini ve Alevi kültürünü tanıtma fırsatı bulduklarını belirterek, "Bu organizasyonlarla önyargıların kırıldığı ortamlar oluşuyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Van'a ilk geldiğim zamanlarda Alevi olduğumu söylediğim zaman insanlar 'Alevilik de nedir?' şeklinde sorular soruyordu. Kaynaşmak, ötekine saygı göstermek adına önemli bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Gece Kürtçe oynanan tiyatro gösterimi ile sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 13:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?