3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Amik Kalesi yok oluyor

Van'da, Urartular döneminde inşa edilen ve bakımsızlıktan dolayı surları yıkılan Amik Kalesi, define avcılarının mekanı haline geldi.

Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta olan ve Van Gölü kıyısında bulunan Amik Kalesi yok oluyor. Özellikle yaz aylarında her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Van Gölü'nün doğu kıyısında kurulan andezit taş bloklarla örülmüş kalenin duvarları, bakımsızlıktan yıkılıyor.

Tabii kumsalı ve meyve bahçeleri ile ünlü olan Amik (Yeşilsu) köyünde bulunan kale, adeta define avcılarının mekanı haline geldi. Hazine olduğu duyumları üzerine kalede insan boyu çukurların kazıldığını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, tarihi yerlere en fazla zararın defineciler tarafından verildiğini söyledi.

Bu tür tarihi yerlerde altın bulunmadığını da vurgulayan yetkililer, insanların duyarlı olması ve eserlere sahip çıkmaları gerektiğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 14:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih tunçtürk IP: 78.169.8.xxx Tarih : 10.12.2008 18:54:39

ıstanbul ve ızmır başta olmak üzere büyük sehirlerde golf turizmini büyütecek tesislere ihtiyaç duyulduğu dile getirilirken, Kartalkaya, Erzurum, Sarıkamış ve Kastamonu`da da kayak merkezi ,ayrıca Van Amik (yeşilsu-karatepe) bölgesinde yazlık ,tatil köyü, uydu kent,yatırımları için potansiyel olduğu vurgulandı. bir yandan böyle böyle güzel haberleri okurken öte yandan böylesine harika bir tarihin göz göre göre yok edilmesi insanı derinden üzüyor.vanın gelecek 5-10 yıl içinde en kıymetli arazileri olacak ve bir çok yatırımcıya kucak açacak bu yerlerin böyle göz göre göre heba edilmemesi gerekir. saygılar