2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Arıcılar kayıt altına alınıyor

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tandoğan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan 'Arıcı Kayıt Sistemi' uygulaması çerçevesinde şimdiye kadar arıcılara 27 bin plaka dağıttıklarını söyledi. 

Tarım İl Müdürlüğü 2007 verilerine göre Van'da yılda 600 ton bal üretildiğini anlatan Tandoğan, buna rağmen bugüne kadar bulunan arı kovan sayısı ile ilgili ellerinde net bir bilginin bulunmadığını söyledi. 

Proje kapsamında şimdiye kadar arıcılara 27 bin plaka dağıttıklarını ve 5 bin adet daha dağıtacaklarını belirten Tandoğan, arı yetiştiricileri birliklerinin bulunduğu tüm illerde hayata geçirilmesi planlanan projenin ilk hedefinin kovan varlığının doğru bir şekilde kayıt altına alınması olduğunu söyledi. Projenin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Tandoğan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın yapacağı desteklemelerin de artık bundan sonra barkot sistemi taşıyan plakalara göre verileceği söyledi. Avrupa Birliği (AB) uyumu sürecinde yapılması gereken bir çalışma olduğunu dile getiren Tandoğan, arıcı ve kovan sayısı Bakanlık tarafından kurulan merkezi kayıt sistemine aktararak veri tabanı oluşturulacağını belirtti. Tandoğan, "Türkiye geneline yayılması planlanan projede, tüm arı kolonileri ve arıcıların kayıt altına alınmasını hedefleniyor. Arıcı Kayıt Sistemi ile gezginci arıcılıkta kovan hareketlerini çok daha rahat bir şekilde kontrol altına alınacak. Desteklemeleri sağlıklı bir şekilde üreticiye yansıtması sağlanacak. Kovandan sofraya kadar bal ve arı ürünlerini takip etmek imkanı olacak. Türkiye'nin bal ihtiyacını iç üretimden sağlıklı, güvenli ve düşük maliyetle temin ederek, üretici ve tüketici memnuniyetini sağlanacak" dedi. 

Tarım Bakanlığı ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından kovan başına arıcılara Doğrudan Gelir Desteği kapsamında 5 YTL para ödeneceğini de ifade eden Tandoğan, bunun yeterli olmadığını kaydetti. 2-3 yıl önce süzme balın 1 kilogramı ile damızlık arı başına verilen desteğin 27 YTL olduğunu ifade eden Tandoğan, bugün verilen 5 YTL desteğin kabul edilir bir yanının bulunmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 14:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?