5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Arıcılar sezondan umutlu

VANLI ARICILAR SEZONDAN UMUTLU

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tandoğan, bu sezonun çok verimli geçmesini beklediklerini söyledi.

İyi bir bal sezonu için çiçekli bitkilerin bol bulunması gerektiğini belirten Tandoğan, bunun da yağışların iyi geçmesiyle mümkün olduğu kaydetti. Bu yıl ilkbahar mevsiminin çok yağışlı geçmesiyle beraber doğal bitki örtüsünün de önceki yıllara göre daha bol ve çeşitli olduğunu anlatan Tandoğan, "Yağışın bol olması ve floranın çeşitliliği mevsim normallerinde olması tarım ve hayvancılık için olumlu olduğu gibi bal ve arıcılık sektörü için de verimli bir sezonun işaretidir. Van'da arıcılık sezonunun iyi geçip geçmeyeceği temmuz ayı ortalarında anlaşılabilmektedir. Bunun belirtileri mevsim yağışları ve doğal bitki örtüsünün çeşitliliğidir. Çiçekli bitkilerin dişi veya erkek olması da bal verimliliğini etkilemektedir. Özelikle bitkilerin erkek çiçeklerinden daha fazla bal verimi olduğu gözlenmiştir" dedi.

Van'ın tarımsal arazi yüzölçümü bakımından geniş alanlara sahip olduğunu da anlatan Tandoğan, fakat Van'ın birçok bölgesinde halen arı yetiştiriciliği ve bal üretiminin yeterince gelişmediğini söyledi. Tandoğan, "Bu karlı ve az maliyetli sektörün ilimiz istihdamı için tanıtılması ve yaygınlaştırılması faydalı olacaktır. 2011 yılının bal sezonu için çok verimli bir sezon olmasını bekliyoruz. Bitki örtüsünün ve mevsimin gayet verimli olması, arıların oğul vermesine de katkı sağlayacaktır. Mevcut olan arılı kovan sayımızın da artmasını bekliyoruz. Bununla birlikte bal kalitesi yine çok iyi olacaktır" şeklinde konuştu.

VANLI ARICILAR SEZONDAN UMUTLU
VANLI ARICILAR SEZONDAN UMUTLU
İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2011 Pazartesi 16:52:03
Güncelleme :27 Haziran 2011 Pazartesi 17:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?