5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Arıcının Türk bayrağı sevgisi

ARICININ TÜRK BAYRAĞI SEVGİSİ BAL PETEĞİNE YANSIDI

Van'ın Erciş ilçesinde bal üreticiliği yapan baba-oğul, Türk bayrağına olan sevgi ve saygılarını bal peteğine yansıttı.

Salihye Mahallesi Bağlar mevkiindeki evlerinin bahçesinde yıllardır bal üretimi yapan Abdurrahman Özörnek ile oğlu Alper Özörnek, ay yıldızlı Türk bayrağını bu kez bal üzerine işledi.

Arılara Türk bayrağını bal üzerine işleten Abdurrahman Özörnek, öncelikle petek üzerine ay yıldız motiflerini monte ederek kovanın içine bıraktığını belirtti.

Normal kovan dışında kara kovan bal üretimi de elde ettiklerini ifade eden 34 yıllık balcı Özörnek, arılarının kendilerine göre katı kurallarının olduğuna da vurgu yaptı. Erciş'te 2 bin adet dolayında kovan mevcut olduğunu, bir sezonda yaklaşık 25 ton bal elde edildiğini de anlatan Özörnek, "İlkbahar mevsiminin bol yağışlı geçmesi biz arıcıları oldukça umutlandırmıştı. Ancak, temmuz ve ağustos aylarında şiddetli yağan yağmur ve ardından gelen soğuk hava çiçekteki bal nektarını da yok etti. Dolayısıyla iyi verim alamadık" dedi.

Küresel ısınmanın bal verimini etkilediğini de sözlerine ekleyen Abdurrahman Özörnek, "İyi bir bal verimi için arı kovanlarının sağlıklı, güçlü ve ırkının iyi olması, yörenin ilkbahar mevsiminde bol yağış alması, havaların değişken ve rüzgarlı geçmemesi gerekmektedir. Erciş kekik, geven, tütsü, pıtrak ile süpürge otu çiçeklerinden süzme petek ve kara kovan balı olmak üzere on binlerce kovan arıyla yetecek bal nektarına sahiptir.

Ancak ilçedeki bal üreticileri olarak alın terinin karşılığını maalesef alamamaktayız. Bal piyasası birkaç büyük firma tarafından belirlenmektedir. Biz üreticiden çok ucuz fiyata bal alarak yüzde yüz karla piyasaya satmaktadırlar. Ayrıca, yapma bal ve glikoz şurubu bal diye piyasaya süren bazı şebekeler ise bal üreticilerini kalitesiz, şekerli, ucuz bal üretmeye sevk etmektedir" şeklinde konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 11:41:01
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 13:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?