3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Arsenikli su hakkında açıklama

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Kimya Mühendisleri Odası Van Temsilcisi Cevat Boz, şehir şebekesinde arsenikli su tespit edilmesinin ardından kentte kriz merkezi kurulması, alınması gereken önlem ve stratejilerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.


TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Oda Temsilcisi Cevat Boz, içme suyunda arsenik tespit edilmesinin ardından alınması gereken önlemleri açıkladı. Boz, su şebekesinin doğrudan halk sağlığını etkilediği için bu sorunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Arsenikin zehirli ve kanserojen olduğunu da ifade eden Boz, içme ve kullanma sularının doğrudan vücuda temas sağladığından, çeşitli kazalarla bulaşabilecek zararlı maddeler ve hastalık yapıcı mikro organizmaların bulunmamasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Boz, "Batılı ülkelerin şebeke yöneticilerinin bizim ülkemizde de yaptıkları toplantılarda önemle belirttikleri husus, şebeke borularında sürekli olarak yeterli bir basıncın sağlanması gerektiğidir. Ülkemizde bu şartı sağlamak genellikle zor olduğundan, kesinti zamanları ana borulardan su çekilmesini önleyecek vanalama sistemi oluşturulması gibi farklı çözümlerin araştırılması yapılmalıdır" dedi.
Van'da su konusunda yaşanan en büyük problemin kısa ve uzun vadeli ayrı ayrı mastır planlarının yapılması ve yeniden gözden geçirilip yeni gelişmelere göre düzenlenmemesi olduğunu kaydeden Boz, sorunun kentte yaşayanlar açısından bir fırsata ve planlı ilerlemeye yol açacak bir gelişmeye dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Cevat Boz, Kimya Mühendisleri Odası olarak bu çerçevede alınması gereken önlem ve stratejileri kısa, orta ve uzun vadeli olarak şöyle sıraladıklarını belirtti:
"Kentte kriz komisyonu kurulmalı, bu kurulda merkezi ve yerel yönetim birimleri yanında üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanların yer alması sağlanmalıdır. Kentin su kaynaklarının kirlilik düzeyleri ile ilgili bütün bilgilerin şeffaflaştırılması ve kamunun erişebileceği hale getirilmesi, spekülatif ve sağlıksız bilgilendirmelerin önüne geçmek açısından zorunludur. Narman düzlüğündeki su havzasını kirleten tüm yapılaşmalar ve oluşturduğu olumsuzluklar planlı bir biçimde ortadan kaldırılmalıdır. Kentin bütün su kaynaklarında arsenik, cıva, kadmiyum, kurşun, nitrat, nitrik ve koli forum bakteri kirlilik düzeyleri düzenli ve periyodik analizleri yapılmalıdır. Katı atık depo ıslahı ivedilikle yapılmalıdır. Kentin su sorunu yer altı su kuyuları ile çözülemez, yeni bir isale hattı ile yeni kaynak suları getirilmelidir. Yerleşim alanlarına yakın yer altı su kuyuları kapatılmalıdır. Yer altı su kuyularının debisi küçük gösterilerek sorun yok sayılmamalı, halkı bilgilendirmeye yönelik çalışmalar başlatılmalıdır."


Kimya Mühendisleri Odası Van Temsilcisi Cevat Boz, arsenikli su tespitinin ardından meslek odaları olarak bir kez daha yetkilileri uyarmak istediklerini de sözlerine ekledi. Cevat Boz tarafından yapılan basın açıklamasına İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır ve Kimya Mühendisleri Odası üyesi Esma Sevimli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 18:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?