6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Arsenikli su uyarısı

VAN TABİPLER ODASI'NDAN ARSENİKLİ SU UYARISI

Van Tabipler Odası tarafından yapılan açıklamada, insan sağlığı açısından ciddi bir tehlike olan arseniğe dikkat çekilerek, mevcut sorun çözülünceye kadar halkın içmede ve yemekte kaynak sularına yönelmelerini önerildi.

Oda Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Prof. Dr. Özkan Ünal, arseniğin Dünya Sağlık Örgütü tarafından içme sularındaki en tehlikeli kimyasal olarak belirlenmiş olduğunu, en çok kansorejen etki taşıyan ve özellikle mesane ve akciğer kanseri açısından risk oluşturduğunu belirtti. Arseniğin, bunların dışında cilt ve böbrek kanserlerine de sebep olan, kalp damar sisteminde, beyin ve sinir sisteminde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal "Arsenik birçok organda kanser yapıcı etkisi kamuoyunda artık bilinen bir gerçektir. Suyun litresinde 10 mikrogramın altı Dünya Sağlık Örgütü'nce izin verilen miktardır. Bunun üzerinde arsenik bulunan sular toplumda kısa ve uzun vadede zararları ortaya çıkacak olan birçok zararlar ihtiva etmektedir. Kanser yapıcı etki yanında zehirlenmelere de neden olmaktadır. Ülkemizde arsenikli su sorunu geçtiğimiz yıl İzmir'de gündeme gelmiş ve günlerce kamuoyunu meşgul etmişti. Bu ilimizde 29 kuyu bu nedenle kapatılmıştı. Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Aksaray, Nevşehir , Niğde , Van ve Kars illerinde, sudaki arsenik oranının çok yüksek olduğu belirtildi.

Türkiye arsenik oranları en yüksek illeri incelediğimizde İzmir'de içme sularındaki en yüksek arsenik oranı litrede 59 mikrogram, Aksaray'da içme suyunu sağlayan su kaynaklarındaki bu oran litrede 86 mikrogram, Niğde`de kapatılan kuyulardaki en yüksek oran litrede 201.6 mikrogram, Nevşehir'de litrede 36.4 mikrogram, Kars'ta litrede 30 mikrogram iken 2008 tarihinde Van'da su ile ilgili yapılan analizlerin sonucunda, belediyenin bazı mahallelere su sağlamak için açtığı 31 kuyudan 23'ünde arsenik oranının yüksek olduğu, kapatılan dört su kuyusunda arsenik oranının 156 mikrograma kadar çıktığı saptandı" dedi.

Van'daki arsenikli su sorununun çözülmesi konusunda ilgili birimlerin gerekli çalışmaları yapmak için çalıştıkları ve DSİ'nin bu konuda kaynak suyundan yeni bir hat çekilmesi konusunda çalışmaya başladığı ve 2-3 yıl içinde bu sorunun çözüleceği bildirilmekte olduğunu anlatan Van Tabipler Odası Başkan Prof. Dr. Özkan Ünal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tabip odamız konu ile ilgili Belediye Başkanlığı ve Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunmuş, konunun önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Van Hakkari Tabipler Odası olarak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunan arsenikli suyun zararlarından korunmak için halkımızın bu süre zarfında kaynak sularına yönelmeleri, içmede, yemekte mümkünse bu sularının kullanmasını öneririz."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 17:01:00
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 18:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?