5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Askeri kışla önüne anıt

Van'ın Özalp ilçesinin Demokratik Toplum Partili (DTP) Belediye Başkanı Murat Durmaz'ın, ilçedeki Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın karşısındaki park alanına 1943 yılında öldürülen 33 kişinin anısına bir anıt yapılacağı yönündeki açıklamasının yankıları sürüyor.

 İlçedeki bazı vatandaşlar böyle bir anıtın yapılması desteklerken, bir toplantı için bulunduğu Antalya'dan bugün uçakla Van'a dönen Başkan Durmaz, hava alanında bekleyen gazetecileri atlatarak bir açıklama yapmaktan kaçındı.
İlçedeki bazı vatandaşlar, 66 yıl önce 33 kişinin ölüm emrini verdiği gerekçesiyle yargılanan ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra cezaevindeyken hayatını kaybeden Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adının verildiği kışlanın karşısına anıt yaptırılması kararını desteklediklerini belirttiler.

Öldürülen 33 vatandaşlardan Sırımlı köyü nüfusuna kayıtlı 14 kişinin yakını olan Baki Özkaplan, anıt çalışmasını desteklediklerini söyledi. Özkaplan, 33 kişinin kaçakçılık suçlamasıyla gözaltına alınıp daha sonra kurşuna dizildiğini anlatarak, "Yapılan haksızlık zaten Mustafa Muğlalı'nın cezalandırılmasıyla kanıtlanmış oldu. Mustafa Muğlalı devlet nezdinde suçlu görülerek önce ömür boyu müebbet hapis, daha sonra da ağırlaştırılmış 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmış ve tutuklu bulunduğu cezaevinde ölmüştür. Suçu sabit görüldüğünden dolayı suçluların adlarının önlemli yerlere, kışlalara verilmesi doğru değil. Demokrasi açısında da bu büyük bir ayıptır. Belediyenin böyle bir girişimde bulunması elbette güzel. İnsanların suçsuz yere öldürülmeleri büyük bir acı, demokrasinin aynı zamanda büyük bir ayıbı. Türkiye demokratik bir devlet. Demokratik ilkelerine uymayan bir davranışa bulunulması iyi bulmuyorum. Bu 33 kurşun olayında belediye bugün bir takım çalışmalar yapıyor. Aslında bunu belediyenin
değil, devletin bizzat kendisini yapması lazım. Suçlu oldukları ispat edilmeyen insanların kurşuna dizilmesinden sonra en azıdan devlet bu insanların yakınlarından özür dileyebilir, yaşanan bu bölgede en azından bir anıt mezar dikebilirdi" dedi. İlçe halkından Önder Durmaz isimli vatandaş ise Özalp Belediyesi'nin böyle bir girişimde bulunmasından dolayı vatandaş olarak çok sevindiklerini söyledi. Halk olarak devletin cezalandırdığı komutanın isminin kışlaya bırakılmasını yanlış bulduklarını söyleyen Durmaz "Sanki güzel bir iş yapmış gibi madalya verdiler adama. Bunun karşılığında hiç bir günahı olmayan 33 vatandaşımız feda edildi. Bu vatandaşları katleden o dönemin paşası bugün ismi ünlü bir paşa olarak kışlaya veriliyor. Bu nedenle dikilecek olan anıt en azından öldürülen 33 vatandaşımızın anısı için iyi olur" diye konuştu.
Bu arada bir toplantı için Antalya'da bulunan ve bugün öğleden sonra Van'a dönen Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, konuyla ilgili daha sonra açıklama yapacağını söyledi. Telefonla görüştüğü gazetecilere bugün konuşmayacağını belirten Başkan Durmaz, kendisini Ferit Melen Hava Alanı'nda bekleyen gazetecileri atlattı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 19:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömer ışık IP: 85.104.90.xxx Tarih : 26.06.2009 14:27:04

Yasalarla suçlu bulunan ve bu suçtan hüküm giyen biri için sonradan 1987 yılında iadeyi ıtıbar adı ile o paşanın itibari geri verilir.Artık bu itibar düzenlemesi ne biçim ise yasaya uygun mu değil mi o başka konu.Bunlar yetmiyormuş gibi 33 lerin   ölümünün musebibi olan insanın iadeyi itibarinden dolayı aynı ilçede tabur komutanlığına  o isimi vereceksin.Özalp Halkıda diyor mademki paşanın  itibari iade edilmiş ise bizim 33 kişi şehittir.onlara anıt mezar yapaalım deniliyor.Bu konuda da İHD Van şubesi 4 sene önce yargıya başvurmuş Halkın desteği ile Belediyede bu anıt işini yapmak istiyor.Belediye Başkanımıza başarılar dilerim.