6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Aslan ailesi'nin dramı

Sosyal güvencisi olmayan Aslan ailesinin 3 yıldır zihinsel engelli olan çocuklarının eğitimi için mücadele verdiği Van’da maddi imkansızlıklar yüzünden 112 zihinsel engelli çocuğun eğitimden yoksun olduğu belirtildi.

Van’da zihinsel engellilerin gidecekleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı parasız eğitim veren bir okulun bulunmamasından dolayı çok sayıda çocuğun eğitim alamadıkları belirtildi. SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvencisi olan çocukların eğitim masrafları devlet tarafından karşılanırken, bunların dışında kalan çocukların eğitim masrafları aileleri tarafından karşılandığı kaydedildi. SSK ve Bağ-Kur’lu ailelerin çocukları Van’da açılan özel zihinsel engelliler ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz eğitim aldıklarını belirten Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Abidin Kasapoğlu, sosyal güvenceleri olmayan çocukların bu tür imkanlardan yararlanamadığını söyledi. Van’da açılan özel zihinsel engelliler ve rehabilitasyon merkezlerinin aylık eğitim ücretleri 282 milyon lira olduğunu hatırlatan Kasapoğlu, sosyal güvencisi olmayan Aslan ailesinin zihinsel engelli çocukları Özkan Arslan’ı (14) okutmak için mücadele veren 112 aileden sadece biri olduğunu dile getirdi. Kasapoğlu şunları söyledi:

"Devlet, SSK ve Bağ-Kur’lu olan ailelerin çocuklarının eğitim masraflarını karşıladığı için bu aileler çocuklarını çok rahat bir şekilde merkezlere göndererek eğit almalarını sağlıyorlar. Ancak sosyal güvencisi olmayan aileler ise her ay eğitim masrafı olarak 282 milyon lira ödeyemedikleri için çocuklarını bu merkezlere gönderemiyorlar. Bizim kayıtlarımıza göre maddi durumları iyi olmadığı için eğiti alamayan 112 zihinsel engelli çocuk vardır. 3 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız tüm görüşmelere rağmen parasız eğitim verecek bir merkezin açılışını sağlayamadık."

van
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 14:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?