5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Av yasağı başlıyor

Van'ın Edremit İlçe Tarım Müdürlüğü, neslinin korunması ve üreme döneminde avlanmaması amacıyla yarın başlayacak inci kefali balığı avlanma yasağı çalışmalarına start verdi.

İlçede bulunan tüm camilerde vatandaşlar konu hakkında bilgilendirilirken, ilköğretim okullarında ise öğrencilere yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri yapılarak bir dizi broşür, afiş ve çiftçi mektubu dağıtıldı. 2009 yılında Van sınırları içinde tüm iç sularda avlanılan "İnci Kefali Balığı" üreme dönemi avcılık yasağı 15 Nisan'da başlayıp ve 30 Haziran'a kadar devam edeceğini belirten yetkililer, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yayınlanan 2/1 numaralı tebliğ gereğince Van Gölünün bir zenginliği olan "İnci Kefalinin" neslinin tükenmemesi, istihsalinin gelecekte de artarak yapılabilmesi, geçimini inci kefali balığı avcılığı ile idame ettiren 15 bin ailenin de ekmek teknelerinin korunması, alınan kararların ve getirilen yasaklamaların etkin bir şekilde uygulanabilmesine bağlıdır. Bu bağlamda Edremit ilçesi sınırları dahilinde kaçak avcılık yapmak isteyenlere yasak dönem boyunca göz açtırılmayacaktır. Edremit Kaymakamlığı'nca, İlçe Jandarma Komutanlığı'nın emrine tahsis edilen 2 adet araç ile başta Engil Çayı civarı olmak üzere, Hidroelektrik Santrali mevkii, Dönemeç, Dilkaya, Köşk ve Enginsu köyleri günlük rutin kontrollerle sürekli karadan gözetim altında tutulurken, Sahil Bot Komutanlığı ekipleri de gölde gece-gündüz arama ve tarama faaliyetlerini sürdürerek özellikle mansaplara atılan ağlara anında müdahale etmekte ve toplamaktadırlar" dediler.

Bu faaliyetler çerçevesinde geçtiğimiz yıl Edremit İlçe Jandarma Komutanlığı, Sahil Bot Komutanlığı ve İlçe Emniyet Amirliği'nce toplam 17 vakada 400 metre manyat ağ, bin 950 metre uzatma ağ müsadere altına alındığı ve bin 250 kilo kokuşmuş balık imha edilerek 2 vakada da bin 266 TL para cezası kesildiği açıklandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 15:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?