5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Avcılara 'kaçak avlanmayın' uyarısı

AVCILARA 'KAÇAK AVLANMAYIN' UYARISI

Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Ekrem Sinaner, bilinçli avlanma yapılması halinde gelecek nesillerin rahat edeceğini belirterek, "Aksi takdirle bölgede av hayvanının nesli hızla tükenecek" dedi.

Türkiye'nin avlanma açısından 9 bölgeye ayrıldığını ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van'ın da aralarında bulunduğu 10 ili kapsadığını belirten Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Derneği Başkanı Ekrem Sinaner, av hayvanın cinsine göre de av süresini 3 bölüme ayrıldığını kaydetti. 18 Ağustos 2010 tarihinde başlayan bıldırcın avı ile 16 Ekim 2010 tarihinde başlayan tavşan av sezonunun 2 gün önce sona erdiğini dile getiren Sinaner, 9 Ekim 2010 tarihinde başlayan ördek avının ise 27 Şubat 2011 tarihinde son bulacağını ifade etti. Sinaner, derneğe üye avcı sayısının 140 olmasına rağmen her hafta avcı çıkan avcı sayısının 3 bin civarında olduğunu ve hepsinin de kaçak avlandığını kaydetti. Yapılan kaçak avlanma nedeniyle hayvan neslinin hızla tükendiğini de kaydeden Sinaner, "Van'da sadece çarşamba, cumartesi ve pazar günleri avlanma yapılması gerekirken, haftanın her günü avlanma yapılıyor" dedi.

Van'da ivmesiz silah sayısında hızlı bir artışın olduğunu da dile getiren Ekrem Sinaner, "Avlanma zamanında ve belirtilen sayıda yapılırsa mevcut limiti tüketmek imkansız. Av komisyonun belirlediği günde her avcının bir 2 keklik ve 1 tavşan limitine uyulmuyor. Ruhsatı olan bir avcı her gittiğinde beraberinde en 5 kişiyi de götürüyor. Avcılara çağrımız avlanma ruhsatı ve pulu olmayanları beraberinde götürmemeleridir" şeklinde konuştu.

Sinaner, 2010 av döneminde kaçak av yapan 27 kişinin yakalandığını ve bunlara ağır para cezası verilerek silahlarına el konulduğunu kaydetti. 20011 av döneminde de yakalanan avcı sayısının 10'u geçtiğini söyleyen Sinaner, av sezonun bitmesiyle birlikte bu sayının daha da artacağını belirtti.

Av hayvanlarına en fazla far ve kafes avcılığının zarar verdiğini dikkat çeken Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Ekrem Sinaner, "Van av yönünde bir cennettir. Ancak bilinçli avlanma yapılırsa bizden sonra gelecek nesiller rahat eder. Aksi takdirde bölgemizde av nesli hızla tükenir. Bunu gelecek nesillere aktarmak için vatandaşlarımız yasalara uymayarak zamansız ve hileli avcılık yapanları gördüğü takdirde kırsalda jandarmaya, merkezde ise Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Van Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Derneği'ne bildirsinler" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2011 Çarşamba 14:45:00
Güncelleme :26 Ocak 2011 Çarşamba 15:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?