4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Ayakkabı boyayarak geçen bir ömür

Van'da 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlayan 78 yaşındaki Ramazan Tekcan, müşterilerine askerlik anılarını ve Cumhuriyet tarihini anlatıyor. Şabaniye Mahallesi'nde oturan Ramazan Tekcan (78), 30 yıldır Van'ın değişik cadde ve sokaklarında ayakkabı parlatıyor.

Askerlik görevini yaptıktan sonra 25 yıl lokanta işlettiğini ifade eden Tekcan, geçirdiği bir trafik kazasının ardından sağlığına kavuşmak için tüm mal varlığını sattığını kaydetti. Geçirdiği kazayla birlikte hayatının da değiştiğini söyleyen Tekcan, o günden sonra ayakkabı boyacılığı yaparak 2'si erkek 6 çocuk büyüttüğünü dile getirdi.

Gençliğinde bir kez Mustafa Kemal Atatürk'ü gördüğünü ve İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanlığı döneminde ise 4 yıllık askerlik görevini yaptığını ifade eden Tekcan, ayakkabı boyatmaya gelen müşterilerine Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Kazım Karabekir gibi komutanların hayatlarını anlattığını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün çok iyi ve merhametli bir komutan olduğunu vurgulayan Tekcan, onun gibi bir komutanın dünyaya gelmediğini söyledi. Tekcan, "Şimdiki haberleşme bir nimettir. Biz askerdeyken ailemizle mektupla haberleşiyorduk. Mektuplarımız bir ayda ancak ailemize ulaşıyordu. Bir ayda cevap bekliyorduk. Yani 2 ayda ancak bir mektup alıyorduk. Havan toplarımızı katırlarla taşıyorduk" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 13:51:42
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 12:21:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?