2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Bahçesaray artık kara esir değil

Van'ın Bahçesaray ilçesinde etraftaki büyük dağlara yağan metrelerce kar yüzünden kış aylarında mahsur kalan vatandaşlar, yeni karayolu sayesinde bütün ihtiyaçlarını günü birlik olarak karşılamaya başladı.


1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan Bahçesaray, 2004 tarihine kadar 17 yıl boyunca kar esareti altında kaldı. Her yıl kış aylarında yağan metrelerce kar yüzünden yolu kapanan Bahçesaray ilçesi ile aylarca irtibat sağlanamıyordu. İlçenin yazlık yolu olarak bilinen ve 3 bin 200 metre rakımlı dağlardan geçen yol kış boyunca kapalı olduğu için halk sonbaharda erzak stoğu yaparak kışın tüketirdi. 2004 yılına kadar devam eden kar esareti Bitlis'in Hizan ve Tatvan ilçeleri üzerinden sağlanan yeni karayolu ile sona erdi. Yeni yolun yaklaşık 300 kilometre olması bile vatandaşların yaşadığı sevince engel olamadı.


Bahçesaray İlçe Kaymakamı Şaban Erdoğan, yolun kapalı olduğu dönemlerde ilçeye meyve ve sebze gelmediği için birçok vatandaşın bu besinlerle tanışmadığını söyledi. Kaymakam Erdoğan, "1987 yılına kadar Gevaş ilçesine bağlı bir nahiye idik. O zamandan beri yolumuz Çatak ilçesi üzerinden Van'a sağlanıyordu. Bu yolda 3 bin 200 metre yükseklikte dağlar vardı. Bundan dolayı kışın hep kapalı kalıyordu. Yolun kış aylarında kapanması Bahçesaray halkının ciddi manada dışarı ile bağlantısını kesmesine neden oluyordu. Böyle olunca köylüler ağustos ayından itibaren kışlık malzemelerini stokluyordu. İşin acı tarafı o dönemlerde vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu meyve ve sebze görmemişti. Ama 2004 yılında devletimiz Bitlis'in Hizan, Tatvan ilçeleri üzerinden bir yol yaparak asfaltını döktü. Bu yol yapıldıktan sonra büyük şehirlerde olan her şey buraya da gelmeye başladı. Doğal olarak stoklama ve depolama işleri tamamen kalktı. Bahçesaray ilçesi artık dünya ile bağlantısı 12 ay olan bir ilçe statüsüne kavuştu" dedi.


Bahçesaray İlçe Belediye Başkanı Naci Orhan ise dünya ile bağlantılarının kopmamasının çok güzel olduğunu söyledi. Başkan Orhan, "Eskiden 6-7 ay kar esaretinde kalırdık. Bu mahrumiyet döneminde meyve ve sebze gelmezdi. Hastalarımızı doktora götüremezdik. Ancak çok acil hastalar için imdadımıza askeri helikopterler yetişirdi. Şimdi ise Bitlis üzerinden çok uzak da olsa bir yolumuz yapıldı ve her zaman açık. Meyve ve sebze geliyor. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Şu an hiçbir sorunumuz yok. Esaretten kurtulduk ve 12 ay boyunca yolumuz açık. Hakikaten çok sıkıntılı dönemler geçirdik ama şükürler olsun şimdi durumumuz çok iyidir. Yol medeniyete giden bir damar gibidir. Nasıl kalbin damarı tıkanınca insan ölürse yol da yaşam için aynı öneme sahiptir" dedi.


İlçe esnafından Halil Demirtaş, kar esaretinden kurtulduktan sonra her türlü gıda maddesinin ilçede bulunduğunu söyledi. Demirtaş, "2004 yılından önce kış aylarında 6 ile 8 ay arasında yolumuz kapalı olurdu. Jandarma helikopterleri ile zaman zaman sebze meyve gelirdi. Tabii bu kimseye yetmezdi. Yolumuz açıldıktan sonra İstanbul'da ne bulunursa burada da o bulunuyor. Vatandaş ne isterse bulabiliyor. Bahçesaray halkı 2-3 günlük sebze ve meyveye kavuştu. Eskiden esnaf sonbaharda stok yapardı. Yol kapandıktan sonra stoklardaki gıda maddeleri satılırdı. Yol olmadığı için vatandaş mecburen stoklarda bekletilen pahalı malzemeyi almak zorunda kalırdı. Ama şimdi öyle bir sıkıntımız kalmadı. Yolumuz açık, isteyen her gün Van'a gidip gelebiliyor. İlçeye de her gün taze sebze meyve ile birlikte her türlü gıda maddesi geliyor. Esaretten kurtulduk diyebilirim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2008 Pazar 19:12:08
Güncelleme :20 Ocak 2008 Pazar 19:16:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur can IP: 88.239.132.xxx Tarih : 25.01.2008 02:53:28

bende bahçesaraylıyım naci beyin yol hakında yaptığı yorumu onaylamıyom o sadece miletin gözüne girmek için diyo o yol için gelen 86 milyon ytlyi ne yaptığınızı sorsana gecen sene gelmişti bu para ama o ve kardeslerii oparayı yediler o yolda simdi gidecek mesafeyi iki misli uzatıto bu yazıyı yayınlayında biraz utansın çamur yolarda milet onun yüzünde gidip geliyo