5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bahçesaray'da festival zamanı

Van'ın Bahçesaray ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Saklı Şehir Kültür Sanat Festival'i Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış'ın da katıldığı bir törenle başladı.

İlçe merkezinde kurulan alanda düzenlenen festivalin açılışına Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın yanı sıra Van Valisi Münir Karaloğlu, Bahçesaray Kaymakamı Şaban Erdoğan, Belediye Başkanı Hayati Orhan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekilleri Gülşen Orhan, Kayhan Türkmenoğlu, kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, bugün hükümetin attığı adımlar sayesinde Kürtçe ve Kürt dilinin önündeki birçok engelin kaldırıldığını ifade ederek, "Bir zamanlar belediye başkanları şiir okudukları için hapsedilirken, insanlarımız Kürt'üm demeye korkardı. Ama bugün devletin televizyonunda 24 saat Kürtçe yayın yapılabilmektedir. Yine devletin radyosunda Ermenice, Kürtçe yayınlar yapılabilmektedir. Ve bu gelişme bu ülkeyi zayıflatmamıştır. Aksine güçlendirmiştir, kuvvetlendirmiştir" dedi.

Bağış, Türkiye'de artık milli irade olan halk tarafından seçilmiş başbakanların asıldığı dönemlerin geride kaldığını kaydederek, "Türkiye'de önemli şeyler oluyor. Türkiye artık kitapların toplatılıp yakılmadığı, Dostoyevski'nin dünya klasikleri arasında yer alan kitaplarının yasaklanmadığı, şiirden korkulmayan bir ülke haline geldi. Refahın arttığı yaşama sevincinin bol olduğu bir ülke haline geldik. Bu ülkenin bütün vatandaşları hangi etnik kökenden gelirlerse gelsinler, hangi dini inanca sahip olurlarsa olsunlar, hangi dili konuşurlarsa konuşsunlar, hangi siyasi fikre ya da partiye kendilerini yakın hissederlerse hissetsinler. Hepsi bizim vatandaşımızdır, mutluluğu mutluluğumuz; tasaları tasamızdır" şeklinde konuştu.

Devletin geçmişte ülkede yaşayan farklı kültürlere karşı yanlış uygulamalar yaptığını anlatan Bakan Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Bugün burada çok değerli bir zatı, Faki Teyran'ı anacağız. Yıllarca biz Faki Teyran'ı yok saydık. Biz değil birileri yok saydı. Peki yok edebildiler mi? Hayır. Faki Teyran eserleriyle, insanlığıyla, hoş görüsüyle insanlığa tuttuğu ışığıyla bugün halen bizlerle birliktedir. Bugün onu anacağız onun şiirlerini burada dillendireceğiz. Demek ki başımızı kuma gömmenin hiç bir anlamı yok. Demek ki bazı sorunlarımızı yok var saymak onların ortadan kaybolacağı anlamına gelmez. Biz bu ülkenin bütün sorunlarını teker teker çözmek için ortaya bir irade koyduk. Biz yıllardır etle tırnak gibiyiz. Hiçbir fitne aramıza giremez. Biz her dönem attığımız her adımda kardeşliği birlikteliği önemsedik. Bizim kültürümüzde, kendi köklerimizde 'İnsanı yücellt ki devlet yücelsin' zihniyeti var. Ama gelişen zamanlar içerisinde kimileri bunu biraz saptırıp 'Devleti yücelt ki belki insanı yüceltiriz' zihniyetine kaydırmışlar. Şunu unutmayacağız hiçbir zaman. Yüce olan insandır bireydir, devlet insanın emrindeyken devlettir."

Açılışta bir konuşma yapan Bahçesaray eski Belediye Başkanı Naci Orhan ise, ilçenin bir zamanlar sürekli kapalı yollarıyla gündeme geldiğini belirterek, ilçeye yapılan alternatif yollar ve yatırımlarla artık bu sorunları aştıklarını söyledi.  Daha sonra Faki Teyran şiirlerinden oluşan bir şiir dinletisi sunuldu. Dinletiye Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da okuduğu Kürtçe şiirle katıldı. Şiir okurken duygulandığı gözlenen Orhan, protokol üyeleri ve vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Bahçesaray Saklı Şehir Kültür ve Sanat Festivali'ne katılan Egemen Bağış, Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Müküs Çayı'da rafting yaptı. Müküs Çayı'nda yaklaşık 15 kilometrelik parkuru kat ederek rafting yapan Bakan Bağış ve beraberindekilerin oldukça keyifli oldukları gözlendi.

İki gün sürecek olan Bahçesaray Saklı Şehir Kültür ve Sanat Festivali yarın da fotoğraf sergisi, tiyatro ve konser etkinlikleri ile devam edecek.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 22:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?