5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bahçesaray'da karla mücadele sürüyor

Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü ekipleri, Bahçesaray ilçesinin Çatak üzerinden bağlantısını sağlayan ve aylardır kar yüzünden kapalı olan karayolunu açmak için başlattığı çalışmalar sürüyor.

Bitlis'in Hizan ilçesi bağlantılı karayolunda ulaşımın yıl boyu sağlanmasına karşılık, daha kısa olması yüzünden yaz aylarında tercih edilen yolda karla mücadele çalışmalarına önceki hafta başlandı. İki dozer, bir greyder ve bir yükleyici ile sürdürülen karla mücadele çalışmalarına 11 personelin katılıyor. Kar kalanlığının yer yer 8 metreyi bulduğu yol açma çalışmalarına katılan ekip, kar üzerine mangal kurarak karınlarını doyurmaya çalışıyorlar.

Çalışmaları yerinden görmek için ekibi ziyaret eden Bahçesaray Belediye Başkanı Hayati Orhan ise nisan ayının son günleri olmasına rağmen çalışanlara kış meyvesi olan portakal ikram etti. Çalışanlara moral vermek amacıyla yaptığı ziyaret esnasında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Orhan, Bahçesaray ilçesinin ulaşımı en zor olan ancak bu özelliğinden dolayı da en çok tanınan bir ilçe olduğunu belirtti. 'Çok kar yağmasaydı belki Bahçesaray ilçesinin bu kadar tanınmayacaktı' diyen Başkan Orhan, "Bahçesaray ilçesindeki kar Türkiye'deki güzelliklerin bir başka çeşididir. Türkiye'nin diğer bölgelerinde can eriği ve mart eriği piyasaya çıkmasına rağmen biz burada yoğun bir şekilde karla mücadele temposu içindeyiz" dedi.

Ekiplerin, yoğun çalışmasına rağmen yolun tahminen 14 gün sonra ancak açılabileceğini ifade eden Orhan, "Bahçesaray halkı 250 kilometre yol katederek Bitlis'in Hizan ilçesi üzerinde ilçelerine ulaşıyorlar. Bu da biraz pahalı ve yorucuydu. Bu yol ulaşıma açıldığında Bahçesaray halkı rahata kavuşacak ve bahara çıkma sevincini yaşayacaktır" şeklinde konuştu.

Şantiye Şefi Davut Gezer ise 22 Nisan tarihinde başladıkları yol açma çalışmalarında ilk etapta 6-7 metre kalınlığında olan karın ilerledikçe artığını ifade etti. Çığ bölgelerinde ise kar kalınlığının 15-20 metreyi bulduğunu belirten Gezer, bu yıl kar yağışının fazla oluşundan dolayı mücadele etmenin de zorlaştığını anlattı.

Gezer, "Karla mücadele çalışmaları zor bir iştir. Bu yaz çalışmalarına benzemiyor. Bizim amacımız yolu bir an önce açıp, bu çileden kurtulmaktır. Bir haftadır çalışıyoruz ve yolun yaklaşık 10 kilometrelik kısmını kardan temizledik. Yaklaşık 18 kilometrelik bir kısmı kaldı. Böyle devam etmesi halinde ise 15 gün daha sürecek" ifadelerini kullandı.

29 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Bahçesaray Belediye Başkanı seçilen Hayati Orhan'ı kutlama fırsatı bulamadıklarını belirten işçiler, Orhan'ı dağ başında kutlayarak başarılar dilediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 10:42:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?