3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Bakan Çelik'in Van ziyareti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelişen dünya şartlarının takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Van'daki gezi ve incelemelerini sürdüren Bakan Faruk Çelik, İş-Kur Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'İşgücü İstihdam Paketi' kapsamında kursiyerlere verilecek olan 18 kursun açılış toplantısına katıldı. Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekili Kerem Altun, Van Valisi Özdemir Çakacak, İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata ve İş-Kur Van İl Müdürü Abdulkerim Arvas'ın konuşmaları ile sürdü. 

Daha sonra konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, böyle anlamlı bir programdan dolayı Van'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Artık dünyanın, Türkiye'nin ve Van'ın eski dünya, eski Türkiye ve eski Van olmadığını ifade eden Bakan Çelik, yeni anlayışların Van'ı, Türkiye'yi ve dünyayı kapsadığını düşünerek bu programın sürdürülmesi ve bundan derslerin çıkartılması gerektiğini kaydetti. Dünyada nüfusun arttığını fakat kaynakların azaldığını dile getiren Çelik, "Rekabet koşulları değişiyor. Üretimde emek yoğun anlayış teknoloji yoğun anlayışa dönüşüyor. Dev gibi fabrikaları geziyorsunuz, bu fabrikalarda insan yok. Emek yoğun anlayış gerilerde kalıyor artık. Bu çerçevede söylenecek çok şey var. Ama gelişen dünya şartlarını dikkate almazsanız, Türkiye'yi dünyadan koparırsanız çok çok gerilerde kalır, 3. dünya ülkesi bile olamazsınız. Eğer dünya devleti olacaksak dünyadaki tüm bu gelişmeleri dikkate alıp önlemlerimizi ona göre almalıyız" dedi. 

Her türlü mesleği yaparak ve çile çekerek buralara kadar geldiklerini de ifade eden Çelik, "Benden ne olur"düşüncesini herkesin kafasından silmesi gerektiğini belirtti. Herkesin dünyayı okuması gerektiğini anlatan Çelik, "Herkes, 'e-istihdam nedir, e-devlet nedir, bilgisayar nedir, iletişim çağında iletişim araçları nasıl okunuyor ve oturduğum yerden acaba ne gibi iş imkanları oluşturabilirim?' konularına adapte olmalı. Gelişen dünya şartlarını okuyup o şartlara göre oturup kalkmamız gerekiyor. Van'ın ve Türkiye'nin kalkınması buna bağlı. Yoksa yalnız iş bulmak tek hedef olmamalı. Tabii ki iş bulmanız için bizler gayret ediyoruz. İş aramak, iş bulmak ne kadar zor biliyor musunuz? Sadece yoğun işletmelerden teknoloji yoğun işletmelere geçmekle işler zorlaşmıyor. Bunun dışında başka zorluklar da var. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kriz yaşandığı vakit Uzakdoğu'daki ülke etkileniyor, Türkiye etkileniyor ve tüm dünya devletleri ilgileniyor. 'Oradaki sıkıntıdan bana ne' diyemezsiniz çünkü oradaki sıkıntı dünya insanlığını etkiliyor. Onun için hepimiz ufkumuzu Van'ın dışına, Türkiye'nin dışına, dünyaya taşımamız gerekiyor. Dünyayı artık büyük bir köy, büyük bir şehir olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Dünyanın bir yerinde olan bir hadise, olumlu veya olumsuz, dünyanın diğer ucunu da etkiliyor" ifadelerini kullandı. 

Dünyada 500 milyon, Türkiye'de ise yüzde 9 ile 10 oranında işsizin olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Çelik şöyle konuştu:
"Gençlerimizin işsiz kalmamaları için hükümet olarak çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Dünyada artık gelişmiş ülkelerde her işi yapan insana iş yok. Bir işi yapan insana iş imkanı var. İşte Türkiye dünyadan geri kalmasın derken Türkiye'deki gençlerimizin de yaptıkları işi doğru yapan ve doğru bilen gençler konumuna gelmeleri gerekiyor. Hükümetin, Van'ı Türkiye gerçeklerinden ve dünyadan kopmadan bölgenin merkez ili yapma konusundaki kararlılığı, bakanlarımız tarafından açıklandı. Aynı kararlılığı biz Çalışma Bakanı olarak göstereceğiz. Van'ı bölgenin gerçekten şaha kalkmış bir ili yapacağız." 

Yaptığı konuşmanın ardından İş-Kur Van İl Müdürlüğü yeni binası ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nü de ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul'a dönmek üzere Van Ferit Melen Havaalanı'na gitti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 18:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?