6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Bakan Demir Van'da

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR'İN VAN GEZİSİ

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İller Bankası aracılığı ile 2009 yılı itibarı ile belediyelere kullandırdıkları kaynağın 900 milyon liraya yakın bir kaynak olduğunu ifade ederek, "2010 yılında ise şu anda kullandırabilecek olduğumuz kaynak 2 milyar liraya yakındır" dedi.

Bakan Demir ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyeleri ile birlikte Van'daki incelemelerine devam ediyor. Bakan Demir, İller Bankası 13. Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek Bölge Müdürü Mehmet Verkaya'dan bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Demir, "İller Bankası'nın ortakları ve sahipleri aslında yerel yönetimlerdir. İl Özel İdareleri ve belediyelerdir. 2009 yılı itibarı ile belediyelere kullandırdığımız kaynak 900 milyon liraya yakın bir kaynak. 2010 yılında ise şu anda kullandırabilecek olduğumuz kaynak 2 milyar liraya yakın bir kaynak. Dolayısı ile bölge müdürlüğümüzün ilgi alanı içerisinde olan Van, Muş, Hakkari ve Bitlis vilayetlerimizdeki yere yönetimlerimiz ve il özel idarelerimiz harita çalışmalarından başlamak üzere imar planları, altyapı ve üst yapıları, altyapı derken kanalizasyon içme suyu ulaşım altyapıları, arıtma tesisleri, üst yapı diye ifade ettiğimiz her türlü park bahçe düzenlemeleri, hizmet binaları, ticari binalar, belediye yetkisi alanı içerisindeyapımına karar verdikleri tüm projelere destek veren bir kuruluş. Şu anda İller Bankası son derece verimli çalışıyor. Yıllık faizleri yüzde 6'ya düşürdü. Vadeler de projesine ve büyüklüğüne göre 10 ya da 15 yıla kadar çıkabiliyor. Bizim bu bölgede de özellikle yerel yönetimleri ciddi anlamda güçlendirme noktasında bir gayretimiz var" dedi.

Bakan Demir buradaki ziyaretinin ardından Tapu ve Kadastro 15. Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Bölge Müdürü Doğan Sarı'dan bilgi alan Bakan Demir gazetecilere yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün son 5 ve 6 yılda çok büyük bir mesafe kat ettiğini söyledi. Bu çalışmalar kapsamında öncelikle kadastrosu yapılmayan yerlerdeki kadastro çalışmaları başta olmak üzere TAKBİS projesinin hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Demir, "Türkiye'de kadastro problemi olan 411 köy var. Bunların dışındaki bütün köylerin kadastro çalışmaları tamamlandı. Tamamlandı ibaresinin içerisinde, ihalesi yapılmış, yıl sonuna kadar yapılacak olanlar dahil. 2002 yılına kadar yapılmış olan yüzde 60 civarındaki tüm kadastroların yenileme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalara Van Bölgesi'nde de başladık. Özellikli 41 tane köyümüzü ihale süreci başladı. Daha önce bildiğimiz aletlerle, ellerle paftalara işlenen klasik usul dediğimiz dijital ortamda yapılmamış çalışmalar. Bunlarda şu tür eksikliklere de rastlıyoruz. Yanlış paftalara işlemekten, yanlış hesap yapmaktan, bazen paftalarda kaymalar, arazide uyuşmazlıklar yapılan altyapılarda bazen oynamalar, heyelanlar gibi nedenlerden dolayı bu çalışmaların yeniden yapılması gerekiyor. Bunları da 2012 yılı sonuna kadar tüm Türkiye'de tamamlayacağız. Son 7 yılda sıfırdan yaptığımız yüzde 36-37 kadastro çalışması tamamlandı. Yüzde 60 küsurluk bölümü de 3 yıl içerisinde yenileyeceğiz" dedi.

 

''TAPU'DA ONLİNE SİSTEME DOĞRU''

Tapu ve Kadastro'da tüm verilerin dijital ortama aktarılacağını ifade eden Bakan Demir, "Tüm tapu kayıtları, iş ve işlemlerin tamamı elektronik ortamda yapılacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, bilgi teknolojileri bazında dünyanın en iyi seviyede kullanan ve en iyi mekanlarda hizmet veren tapu kadastro ve tapu sicil müdürlüklerine kavuşmuştur. İstanbul'da olan bir Vanlı hemşehrimiz buradaki gayrimenkulü alıp satarken Van'a gelmeyip vekalet göndermeyecek. İstanbul'daki herhangi bir Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek oradan alım satım yapabilecek. Böyle bir sistemi yapmaya kararlıyız. 2011 yılı sonu da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz dünyada iletişim teknolojilerini en üst düzeyde kullanan kuruluş haline geliyor" dedi.

Bakan Demir ve beraberindekiler Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nü ziyaretin ardından Edremit ilçesindeki Su Sporları Merkezi'nde incelemelerde bulundular. Burada güneşin batması sırasında 2 gökkuşağının çıkmasını fırsat bilen Bakan Demir ve beraberindekiler hatıra fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmediler.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR'İN VAN GEZİSİ
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR'İN VAN GEZİSİ
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR'İN VAN GEZİSİ
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR'İN VAN GEZİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 22:53:03
Güncelleme :27 Haziran 2010 Pazar 01:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?