5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Balık avlamak onlara serbest!

Van'ın Erciş ilçesindeki Deliçay balık bendi mevkiine akın eden binlerce inci kefali ile ilgili avlanma yasağına bir tek martılar uymuyor.


Erciş-Van karayolunun 5. kilometresinde bulunan balık bendi mevkiinde suyun ters istikametinde ilerleyerek yaklaşık 40 kilometre uzunluğundaki dere içerisine yumurtalarını bırakan inci kefali balığının göçü görenleri şaşırtıyor.

Vatandaşlar, suyun ters istikametinde göç eden balıkları görebilmek için aileleriyle birlikte bölgeye akın ediyor. Göçü izlemeye gelen vatandaşlar balıkları sadece izlemekle yetinirken, avlanma yasağını sadece Van Gölü'ne has martılar deliyor.

Akarsu üzerinde süzülen onlarca martı, birbirleriyle yarışarak balık avlıyor. Bir martının günlük ortalama 3 ila 5 civarında balık tükettiğini belirten doğa gözlemcileri, martıların kuluçka dönemini ise bu bölgeye yakın olan Adır Adası'nda tamamladıklarını belirtti.

Adır Adası'nda bulunan martı yavrularının evebeynleri tarafından balıkla beslendiğini, bu beslenmenin de martıların ağızlarında getirdikleri balıkları havadan ada içerisinde bulanan yavrulara attıkları bildirildi. Martılar, sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları balık avlama
işlemini akşam karanlığına kadar sürdürüyor.

İha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 16:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?