4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

'Bana komplo kurdular!'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, evine düzenlenen baskında tarihi eserlere ve özel eşyalarına el konulmasıyla ilgili olarak, "Bana yapılanlar tamamiyle komplo, üniversitenin çağdaşlığını çekemiyorlar" dedi.

Bakü Üniversitesi'nin davetlisi olarak eşi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın ile 4 günlüğüne Azerbaycan'a giden Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, Bakü dönüşü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Üniversite kampüsü içindeki lojmanına baskın düzenlenerek didik didik aranıp evdeki tarihi eserlerle eşi ve kendisinin özel eşyalarına el konulan Rektör Aşkın, VIP Salonu yerine Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni kullandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Türkiye üniversiteleri arasında en fazla Azeri çalıştıran üniversite olduğunu ifade eden Rektör Aşkın, "Bu bakımdan Azerbaycan'la ilişkilerimiz var. Bakü'deki Mühendislik ve İnşaat Üniversitesi beni davet etti. Bilimsel ilişkileri geliştirmek için oraya gittim. Orada bulunduğumda da evime baskın yapıldığı bilgisini aldım. 10 yıldır orada çağdaş ve Cumhuriyet değerlerine bağlı bir üniversite oluşturmak için arkadaşlarımızla bir gayret gösteriyoruz. Bunu başardık ve bunların sonucu da bu çirkin iftiralar olmamalıydı. Başka bir değerlendirme olmalıydı. Ödüllendirme olmalıydı. Maalesef böyle bir yola girildi" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izinli olarak tarihi eser koleksiyonu yapan Rektör Prof. Dr. Aşkın, koleksiyonun 6 yıldır var olduğunu ve koleksiyonun bu süre içinde sürekli kontrol edildiğini söyledi. Azerbaycan'a gitmeden önce eserleri yetkililere deklere ettirdiğini belirten Prof Dr. Aşkın, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Arkeoloji Müzesi tarafından da kontrol ediliyor. Eserlerin gayet iyi saklandığı, bakımının yaptırıldığı ve bir kültür hizmeti verdiği 6 yıldır hem belgelenmiştir, hem de takdir edilmiştir. Geçen yıl İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oktay Belli'nin öncülüğünde, Yapı Kredi'nin sponsorluğunda Galatasaray'daki Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde bir sergi açıldı: Urartu Sergisi. Oradaki takı koleksiyonun neredeyse tamamı bana aitti ve bunlar basılıp Yapı Kredi tarafından yayınlandı. Bu kitabı da rahatlıkla bulursunuz. Bu kitapta bana teşekkür de var. 2 Temmuz'da da Bakü'ye gitmeden önce müzenin iki yetkilisini müdür ve müdür yardımcısını davet ettim. Hem koleksiyonu kontrol ettiler, hem de yeni aldığım eserleri gösterdim. 'Bunların kaydını yapın' dedim. Bir ay içerisinde deklere edilmesi gerektiği için bunları deklere ettim. Ayın 2'sinde deklere etmemiş olsam, valinin haberi olmasa anlayacağım. Kaydedilmemiş olan yeni aldığım eserler var, onları da üstelik gördüler" şeklinde konuştu.

"ECEVİT VE VAN VALİSİ TAKDİR ETTİ"

Eserleri bir süre önce Bülent Ecevit ve Van Valisi'nin de gördüğünü ve bu eserleri 1.5 yıl içinde kamu kurumuna devredeceğini ifade eden Aşkın, "Çok kısa bir süre önce de evimi ziyaret eden Bülent Ecevit ve Van Valisi, eserleri görerek beni takdir etti. Burada kaçırılmış, saklanmış bir eser yok. Yıllardır yabancı diplomatlar Van'a gelen çok sayıda yerli yetkili burayı gezdi. Biz bir kültür hizmeti verdik ve orayı koruduk. Bir sürü eserin kaçmasına engel olduk. Bir 1.5 yıl içinde de bunları kamu kurumuna devredeceğim. Orta Doğu Üniversitesi Rektörü'yle görüştüm, almak istiyorlar. Ankara Üniversitesi Rektörü de benim adıma eski Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü ile girişimlerde bulundu. Bir de benim düşündüğüm Anadolu Medeniyetleri Müzesi var. Tümünü de 1.5 yıl içinde devretmiş olduğumu herkes görecek" diye konuştu.

Evindeki koleksiyon alınırken özel eşyalarına da el konulduğunu dile getiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, "3 yıl önce heykeltıraş Ercan Yılmaz'ın yaptığı heykel de baskında tarihi eser diye götürülüyor. Dedeme ait İstiklal madalyası, kayınpederime ait Atatürk'ün katıldığı son Ege manevrası nişanı ve yine kayınpederime ait eskrimde Balkan Şampiyonluğu madalyası da götürülüyor. Folklorik değerli birçok eser götürülüyor" dedi.
Türk yargısına güvendiklerini ve olayın 10 yıldır görev aldığı üniversitenin çağdaşlığını çekemeyenlerin komplosu olduğunu öne süren Rektör Aşkın, "Türk yargısına güveniyoruz. Savcı işin doğruluğunu tespit edecektir. Pazartesi savcıyla görüşeceğim, ama beni zor duruma düşürdüler. Böyle tatsız bir duruma düşmek istemezdim. 10 yıldır üniversitenin durumunu hazmedemeyenlerin işi bu, bu sadece basına yansımış olanıdır. 10 yıldır ne sıkıntı çektiğimi bir ben biliyorum" şeklinde konuştu.

Eşi ile İstanbul'da bir süre dinlenecek olan Yücel Aşkın, pazartesi günü Van'a geçeceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 13:05:25
Güncelleme :20 Temmuz 2005 Çarşamba 14:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?