5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Baraj seviyeleri yüzde 100

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürü Mahmut Dündar Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerindeki depolama tesislerinin 2008-2009 yılını gayet verimli geçirdiğini belirterek, "Bu yıl ki yağışlarla birlikte özelikle Van'daki Zernek, Koçköprü ve Sarı Mehmet barajlarımız yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştır" dedi.


Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan (DSİ) 17. Van Bölge Müdürü Mahmut Dündar, dolu barajlardan hem enerji üretimini sağladıklarını hem de çiftçilerin ihtiyacı olan sulama suyunu hiç aksatmadan verdiklerini belirtti. Dündar, Zernek ile Koçköprü barajlarını enerji ve sulama amaçlı kullanılarken, Sarı Mehmet Barajının ise sadece sulama amaçlı kullanıldığını kaydederek, "Tabii sularımızın çok olmasının kıymetini bilmemiz lazım.

Bölgemizde geçmiş yıllarda yoğun bir kuraklık yaşandı. Çiftçilerimizden bu suların çok verimli kullanılmasınıve bu konuda gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. Sulama alanlarına verilen bu suları kontrollü bir şekilde versinler ve dikkatli davransınlar. Su rezervlerimizin fazla olması bizleri yanıltmasın. Gelecekte su sıkıntısı çekmemek adına bugün elimizdeki bu varlığın değerini iyi bilmeliyiz" dedi.


DSİ'nin su kaynaklarını geliştirmek amacıyla kurulduğunu hatırlatan Dündar, özellikle taşkın koruma yapılarının en önemli ihtiyaçlardan biri haline geldiğini belirtti. Bunun iki nedeni bulunduğunu anlatan Dündar, "Birincisi bölgemiz sınırları içerisinde bulunan bitki örtüsünün yok denilecek kadar az olması. İkincisi ise buradaki arazilerin jeolojik yapısından kaynaklanan nedenlerle yağan yağışlarla birlikte suyun derelere doğru akışa geçmesi ve bunla beraber etraftaki su, taş, toprağı dere yataklarına sürüklemesi sonucu dere yataklarının dolmasıdır.

Tabii bu da etrafta bulunan tarım arazileri ve yerleşim birimlerini tehdit etme sonucu doğuruyor. Biz DSİ olarak bu konuda büyük bir duyarlılık gösteriyor. Bunun için her yıl yatırım programına bu kapsamda çok sayıda taşkın koruma projesini teklif ediyor ve ihalelerini gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.


Van'da en fazla su taşkınlarının yaşandığı Akköprü, Kirma ve Kurubaş dereleri olduğunu belirten Mahmut Dündar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu 3 derede sürdürülen çalışmaların tamamı bölge müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Bu derelerde yürütülün çalışmalar sırasında özellikle dere yatağı güzergahının belediyemiz tarafından İmar Kanunu'nun 18. Maddesi gereği bize telkin edilmesi gerekmektedir. Bu konuda belediyemiz gerekli hassasiyeti ve gayreti gösterip ne kadar erken bu alanları kurumumuza terk ederse bu projelerimizi hayata geçirmemiz o kadar hızlı olur ve vatandaşımızın faydasına dönüşme imkanını sağlamış oluruz. Islah edilen derelerimizi yakından görüp gezenler, çevreye çok büyük ehemmiyet verdiğimizi göreceklerdir.

Biz bu derelerimizin etrafında ayrıca bir yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışması da yapmak istiyoruz. Katkı sunmak istiyoruz. Yeter ki belediyemiz bize bu derelerde çalışma aralığını, dere yataklarının geçeği güzergahlarla etrafında bizim ağaçlandırma yapabileceğimiz bir alanı sağlasın. Bunu geçen yıllarda bir miktar sağladık. Belediyemizin 18. madde uygulamasını hayata geçirip bu alanları bize teslim etmesinin ilimiz açısında büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda belediyemizin destek ve katkılarını bekliyoruz”


Yine birçok ilçede taşkın koruma ve dere ıslah çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Dündar, ayrıca 25 bölge müdürlüğü arasında 'Makineli çalışmalar' kapsamında yaptıkları başarılı işler nedeniyle Türkiye geneli birinci seçildiklerini kaydetti. Bunu ekibinin özverili çalışması sayesinde başardıklarını vurgulayan Dündar, bunun için tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ettiğini ifade etti.

İha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 13:24:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?