3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Baş örtüsüne tepkiler durmak bilmiyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) başörtülü öğrencilerin kampus alanına alınmaması kararına tepkiler devam ederken, bugün düzenlenen yürüyüşe katılan erkek öğrenciler beyaz tülbent taktılar.

Öğlen saatlerinden itibaren Zeve Kampüsü girişinde toplanan kız ve erkek öğrenciler önce kollarına siyah kurdele takarken erkek öğrenciler ise başlarına beyaz tülbent bağlayarak uygulamaya tepki gösterdiler. Rektörlük binasına yürümeden önce grup adına konuşma yapan Hilal Kuşan isimli kız öğrenci, başörtüsü zulmüne son vermek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından çıkarılan yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin tamamen anti demokratik olduğunu ifade etti. Kuşan, "Kişi hak ve hürriyetlerini hiçe sayan, inanç, düşünce ve eşit eğitim gibi hakları bireysel bazda koruma altına alan Anayasa'daki ilkelere aykırı keyfi bir karar alındı. Alınan bu kararın, binlerce başörtü genç kızlara üniversite kapılarının kapamaya yönelik bir karar olduğu dile getirilmektedir. Bu anti demokratik kararlar, bizlerin okuma hakkını elimizden almaya yetmeyecektir. Bu zulümlere son verilinceye kadar onurlu mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından kız ve erkek öğrenciler yaptıkları siyah çelengi alarak açtıkları pankart ve dövizlerle rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Arama noktasında özel güvenlik ekipleri tarafından durdurulan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını göstererek yürüyüşlerine devam etti. Bazı sivil toplum örgütü ve dernek temsilcileri ile başı açık öğrencilerin de desteklediği yürüyüş boyunca kalabalık, çeşitli slogan atarak jandarma ve üniversitenin özel güvenlik ekiplerinin eşliğinde rektörlük bahçesinin önüne kadar geldi. Burada temsilci olarak seçilen ve aralarında başı açık kızların da bulunduğu 4'ü kız 8 öğrenci, rektörlüğün kapısının önüne siyah çelenk bıraktı.

Bir süre daha slogan atarak yürüyen öğrenciler, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı. Öğrencilerin yarın da aynı saatte arama noktasında toplandıktan sonra rektörlüğün önüne kadar yürüyecekleri belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 16:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?