5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Başbakan: Hedefimiz büyük

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart seçimlerinde daha önce kazanamadıkları belediyelerin büyük çoğunluğunu kazanmayı hedeflediklerini söyledi. Davos'ta yaşanan tartışmanın ardından yeni bir anket yaptırmadığını ifade eden Erdoğan, anket çalışmalarına Mart ayı başında başlayacaklarını söyledi.

Erdoğan, "Ben her gün meydanlardayım. Her meydan bir ankettir" dedi. Başbakan Erdoğan, 24 Nisan öncesinde ABD yönetiminin sözde Ermeni soykırımı konusunda atacağı olumsuz bir adımın iki ülke ilişkilerini sabote edeceği uyarısında da bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da gerçekleştirdiği mitingin ve açılışların ardından Van'a gelen gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin 'Siz mitinglerde aynı zamanda ülkenin birlik ve beraberliğine yönelik mesajlar veriyorsunuz, bunun sebebi nedir?' sorusuna, "Bulunduğumuz makamın gereği ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamalıyız. Ülkede bir grup, kimlik siyaseti yapıyor. Onun alternatifi bir başkası da başka türlü kimlik siyaseti yapıyor. Bu da ülkemizde çatışma alanı doğuruyor. Biz etnik milliyetçiliğe, bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Bu tavrımız da aynen devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında hepsini birleştiriyoruz. Şimdi bakıyorsunuz bölgesel milliyetçilik yapanlar altyapı, üstyapı konusunda şehirlerini ihmal ediyorlar. Bizim hedefimiz ise Ankara ve İstanbul'da vatandaşlarımıza hangi hizmeti sunuyorsak Muş'ta, Van'da, Hakkari'de de aynısını sunmak. Bizim hedefimiz ülkemizin her yerini, baştan sonra aynı hale getirmektir. Tabii ki İstanbul'da da varoşlar yok mu, hala var. Ben belediye başkanlığı dönemimden beri bu mücadeleyi verdim, vermeye de devam ediyoruz. Bakın Ankara'da havaalanı yolu üzerindeki gecekonduları yıktık. O gecekonduların yerine şimdi modern binalar yapıldı. İsteyene oradan ev verildi. Bu Ankara'ya çok daha farklı bir yüz, farklı bir vizyon getirdi. Bizim bazı hedeflerimizi ortaya çıkartmamız lazım. En büyük arzum mimari alanda yerel kimliğin ortaya çıkarılmasıdır"
karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, 1970'li yıllarda da Van'a geldiğini, başbakan olarak ise altıncı kez Van'da bulunduğunu hatırlatarak, "O yıllara bakıldığında bugün çok farklı bir Van var ortada. Biz, ülkemizin bütün şehirlerine aynı önemi veriyoruz. Hakkari'ye de çok önem veriyoruz. Orada iki tane modern hastane yaptık" dedi.
Van'da bugün gerçekleştirdiği mitingin daha öncekilerle karşılaştırıldığında en coşkulu geçen miting olduğunu kaydeden Erdoğan, "Havaalanına geldikten sonra en az meydanın yarısı kadar vatandaşım yollarda beni karşıladı. Onları gördüm. Arkadaşlar, biz bölge mitingleri yapmıyoruz. Bir ilden diğerine taşıma yapmıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, DTP'nin mitinge katılmama çağrısının Van'daki mitinginde olumsuzluk oluşturup oluşturmadığının sorulması üzerine, "Az da olsa bunun olumsuzluğu oluyor. Bu hareketlerle kendilerine oy devşirme gayreti içindeler. Bunu Diyarbakır'da da yapmak istediler ama tutmadı. Bu davranışlar şık olmuyor. Barış diyorsun, kardeşlik diyorsun sonra gidiyorsun lastik yakıyorsun. Bu bir yere kadar. Artık vatandaş bu tip gayretlerin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor" dedi.

"HEDEFİMİZİ BÜYÜTTÜK, KAYBETTİKLERİMİZİ DE ALMAK İSTİYORUZ"

29 Mart seçimlerindeki hedeflerinin ne olduğunun ve Diyarbakır, İzmir ve Çankaya'da neyi hedeflediklerinin sorulması üzerine Erdoğan, "Hedefimizi devamlı büyük tutarız. Bu sandığa ne ölçüde yansır onu bilemeyiz. 5 sene önce 45 il belediyesi, 19 büyükşehir belediyesi ve bin 800 ilçe ve belde belediyesi kazandık. Şunu da hatırlatmak istiyorum. Öyle beldeler var ki bunların nüfusu 400-500 veya 600-700 civarında. Biz bunları kaldırdık ama Anayasa Mahkemesi bu kanunu geri çevirdi. Danıştay da bunu onayladı.

Şimdi bu komik nüfuslu belediyeler seçime gidiyor. Ekibi olmayan bir belediye başkanı nasıl belediyecilik yapacak. 29 Mart hedefimiz daha önce kazanamadığımız belediyelerin bir kısmını veya büyük çoğunluğunu kazanmaktır. Bu bir hedeftir. Tutturabilirsiniz de tutturamayabilirsiniz de" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, 'Yerel kimlik konusu Kürtçe dil bilmeyi de kapsıyor mu?' sorusuna ise, "Ben yerel kimlik derken mimariyi kastettim. O yapılanmayı kastediyorum. Van'ın ayrı bir mimarisi olur, başka bir şehrin başka bir mimarisi olur" yanıtın verdi.

Erdoğan, memurların gittikleri yerlerde çalıştırılmadıklarına, tehdit edildiklerine işaret ederek, "Zor durumda kalanlar var. Bunu kimlerin yaptığını da çok iyi biliyorsunuz. Bunu kimlik siyaseti yapan parti gerçekleştiriyor. Biz arkadaşlarımızı buralara 10 yıllığına gönderiyorduk. Burada bir haksızlık var, bu süreyi daha da azaltmamız lazım. Oraya gidiyoruz, yol yapıyoruz, dozer yakılıyor. İşte durum ortada" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, ortaya çıkan tartışmaların belediyelerin hizmet ve projelerle ilgili durumunu nasıl etkilediğinin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Bunu yapanların amacı belli. Meydan meydan gezip vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Hangi CHP'li belediye başkan adayı hizmetten veya projeden bahsetmiş. Sadece şov yapıyorlar. Amaçları da 'iftira at, çamur at izi kalsın'. Ama halk artık bunları yutmuyor. Bu tarz geçmişte kaldı. Komünist dönemin yöntemiydi."

Başbakan Erdoğan, İzmir Belediye Başkanı'nın barajla ilgili kendisine hiçbir talebinin olmadığını da hatırlatarak, "Bakın Ankara, İstanbul kendi metrosunu kendisi yapıyor. İzmir önce çıktı, 'ben Universiad'ı yapacağım' dedi ama olmadı. Benim İzmir için aday gösterdiğim Taha Bey başkanlığında Universiad'ı bitirdik. Zamanında da yetiştirdik. Şimdi İzmir'de Mavi Şehir diye bir yer var. Çok tehlikeli. Binaların temeli deniz suyunun altında kalıyor" diye konuştu.

"ADALET BAKANI'NIN AÇIKLAMALARINI SAPTIRDILAR"

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Antalya'da yaptığı ve büyük tartışmalara neden olan açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Mehmet Ali Bey'in açıklamalarını saptırdılar. Şunu çok rahatlıkla söylüyorum. Bu konuda da hiç kimse bir şey söyleyemez. Belediyelerin paylarının yüzde 60'ını hiç bekletmeden onlara gönderdik. Yüzde 40'ı borçları ve vergileri için kesildi. Bu her belediye için böyle oldu" dedi.

Başbakan Erdoğan, belediyelerde başarılı olmanın sırrının insan bilgisi, para ve yönetmekten geçtiğini, bu üçü iyi şekilde yapıldığında başarılı olunabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Obama'nın Ortadoğu Temsilcisi Mitchell'le yaptığı görüşmenin ayrıntılarının sorulması üzerine Erdoğan, Mitchell'i çok iyi niyetli gördüğünü, ABD Başkanı Obama'nın söylediği gibi Ortadoğu'da Türkiye'nin liderliğine ihtiyaçları olduğunu kendisine söylediğini anlattı. Erdoğan, önümüzdeki hafta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Türkiye'ye geleceğini de hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, ABD'de 24 Nisan öncesi sözde Ermeni soykırımı iddialarının gündeme getirilmesini bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine "ABD yönetiminin böyle bir yaklaşım içinde olduğuna inanmıyorum. Türkiye-ABD ilişkileri artık köklü bir zemine oturmuştur. ABD buna gölge düşürmez. Bu durumla ilgili olarak atılacak olumsuz bir adım bu işi ciddi manada sıkıntıya düşürür ve sabote eder" dedi.

"ÇOCUKLAR BENİM HER ŞEYİM"

Bir gazetecinin Davos'ta yaşanan tartışmanın ardından yeni bir anket yaptırıp yaptırmadığını sorması üzerine Erdoğan, yeni bir anket yaptırmadıklarını ifade etti. Erdoğan, "Anketleri Mart'ın ilk haftasında yaptıracağız ama size şunu hatırlatmak istiyorum. Ben her gün meydanlardayım. Her meydan bir ankettir" şeklinde konuştu.

Başbakan'ın gezisine katılan yabancı bir gazetecinin Van'a girişinde çocukların kendisini taşıyan otobüsün önünü üç kez kestiğini ve her seferinde çocuklara oyuncak dağıttığını hatırlatması üzerine Erdoğan, esprili bir karşılık verdi. Erdoğan, "Gelecekte onlar oy verecekler. Geleceğe yatırım yapıyoruz" dedi. Erdoğan, çocuklara aşırı sevgisinin olduğunu ve çocukların gönlünde yer etmenin kendisi için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Ben bunu seçim zamanlarına yönelik yapmıyorum. Her zaman yaptığım bir şey. Cezaevinden çıktıktan sonra da özel arabamın bagajında çikolata, bisküvi ve oyuncaklar olurdu. Onları çocuklara dağıtırdım. Çocuklarla ayrı bir iletişim dünyam var. Şimdi de ajanda yaptırdım, büyüklere ajanda, küçüklere oyuncak dağıtıyorum" diye konuştu.

"HALKIMIZ OYUNA GELMESİN"

Mart ayı içinde bölücü terör örgütün dün bir takım yeni eylemler içerisine girebileceği yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Bölücü terör örgütünün bu tür eylemler içine girmesinden çok bu oyunlara kimsenin gelmemesi bizim için önemlidir. Birileri bunu sürekli kaşıyor. Gerginlikleri tırmandırmaya çalışıyor. Bu şekilde siyaset de olmaz, siyaset de yapılamaz. Ümit ediyorum ki 29 Mart seçimlerine bu oyunlara gelmeden gideriz" dedi.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin 10 yıl sonra nasıl bir Van hayal ettiğine yönelik sorusuna şu cevabı verdi:
"Özellikle eğitime çok büyük önem veriyoruz. Bakın bugün Van'da her okulda bilişim teknolojisi sınıfları var. Biz iktidara geldikten sonra sadece Van'da 2 bin 800 derslik yaptık. ADSL sistemini bütün okullara götürdük. Önümüzdeki on yılda bunu çok daha ileriye götüreceğiz. Van'ın çocuğu burayı kolay kolay terk etmeyecek."

Gazetecilerin Başbakan Erdoğan'a Davos'taki tartışma sırasında kullandığı 'one minute' sözcüğünün slogan haline geldiğini hatırlatması üzerine Erdoğan, dün doğum gününü kutladığını ve kendisine üzerinde 'one minute' yazılı bir pasta getirildiğini gülerek anlattı. Erdoğan ayrıca, Aksaray'da çocuklara oyuncak dağıtırken küçük bir kız çocuğunun da 'one minute, one minute' diyerek kendisine yaklaşmaya çalıştığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, Galatasaray'ın Bordeaux'u yendiği maçın bir bölümünü ancak seyredebildiğini fakat Galatasaray'ın galibiyetinden gurur duyduğunu anlattı. Galatasay'ın Bordeaux'u eleyip turu geçmesinin ardından Galatasaray Başkanı Adnan Polat'ı arayıp tebrik ettiğini ifade eden Erdoğan, Hamburg maçını izlemeye çalışacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 23:10:08
Güncelleme :27 Şubat 2009 Cuma 23:21:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sinan IP: 78.166.144.xxx Tarih : 3.03.2009 02:06:58

hedefiniz büyük olabilir de acaba siz küçüklerinede ulaşacak mısınız bakalım.