2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Basbakan sivil toplum kuruluşlarıyla

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokrasinin yolunun kırmak, dökmekten geçmediğini, terör örgütünün tehdidini arkaya alarak büyümenin ise mümkün olamayacağını belirterek, "Demokrasinin yolu barıştan, kardeşlikten, sevgiden, hizmetten geçiyor. Bunu yaparsan, gönlünü açarsan, o zaman karşılığını bulursun, olay budur" dedi. 

Bugün çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde Van Valiliği'nin verdiği yemekte sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Van Valisi Özdemir Çakacak, Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, iş adamı Münci İnci, AK Parti Van milletvekillerinin de katıldığı yemekte konuşan Erdoğan, 3 gün önce cumhuriyetin 85. yılını kutladıklarını, 85 yıl önce kurulan cumhuriyetin ilkelerinden taviz vermeden medeniyet yolunda yürüyüşün kararlılıkla devam ettiğini söyledi. Bu süre içinde ülkenin olgunluk kazandığını, umut tablosu oluştuğunu anlatan Erdoğan, "Bu yıllar içinde kalkınma yolunda önemli mesafeler katedildi. Artık dünyada yıldızı parlayan, takdir edilen bir Türkiye var. Eskiden 'Uyuyan dev Çin' veya 'Asya kaplanı şahlandı' diye söylenir, anlatılırdı. Artık Türkiye mucizesini dünya konuşuyor. Sessiz ve derinden ilerliyoruz" dedi. 

Ekonomide yaşanan gelişmeleri de rakamlarla ve örneklerle anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: 

"Türkiye kendi heyecanı ve enerjisi ile ilerliyor. Dünyada şu anda bir küresel kriz yaşanıyor. Bu kriz için dünyada 7 trilyon dolarlık paketler hazırlandı, dağıtıldı. Bize 'Siz de dağıtın' diyorlar. Felaket tellallığına gerek yok. Tedbir alıyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Fakat telaşa gerek yok. Dikkat edip suistimale izin vermeyeceğiz. Daha sinyal krizi veren tek banka yok Türkiye'de. Daha yıllar önce 21 bankanın fona devredildiğini unutmayın. Bunun bedelini milletimiz ödedi. Ülkede ciddi risk yok. Konuyu yakından takip ediyoruz. Türk Lirası ile yola devam. Bakın Tayyip bile Türk Lirası kullanıyor. Bu kararlığı sürdürürsek, türbülanstan en az zararla çıkarız. Uluslararası kuruluşların raporlarına göre dünyada Çin'den sonra en hızlı ekonomisi büyüyen ülke Türkiye'dir. İnşallah 2023'te dünyanın en büyük 100 ekonomisi arasında yerimizi alacağız. Önce biz kendimize inanacağız, daha sonra dünya bize inanacak. Sadece ekonomik konularda değil, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusunda da ilerlemiş olacağız. Ama lastik yakmakla, vatandaşının arabasını yakmakla değil, esnafının camını, çerçevesini indirmekle değil. Buna ilkellik, buna cehalet derler, buna özgürlük düşmanı derler, buna demokrasiye saygısızlık derler. Benim Van'daki kardeşlerim bunlara asla kulak asmıyor. Meydan bugün bunu söyledi, zaten onlar ne yaparsa yapsın Van'da halkımız meydanda her şeyi söyledi. 'Biz buradayız' diyor. Esnafta her şeyi söylüyor. Şunu söylüyor. Bizi benim Kürt kökenli vatandaşlarımdan kimse ayıramaz, kabinemi de ayıramaz, hükümetimi de ayıramaz, grubumu da ayıramaz, bunu da bil. Çok açık net söyledim. Şu anda bizler böyle bir ayrımcılığı tanımıyoruz. Tanımadığımız içindir ki halkımız bunun çok iyi farkında ve 81 vilayetin 81'inde bize milletvekili verdi." 

"İmralı'da işkence var" şeklindeki uydurmaların tamamen yalan olduğunu, bunun yaklaşan seçimde bir argüman ve bahane olarak kullanıldığını anlatan Erdoğan, "Bakın son zamanlarda bir şey uydurdular. Efendim işte İmralı'da işkence var. Değerli arkadaşlar bakın ben sizlere bunu bütün samimiyetle söylüyorum; bu işkence lafları tamamen uydurmadır. Sadece yaklaşan seçimler için bunu bir argüman olarak kullanıyorlar, olay budur. Yaptıkları eylemlerin bir bahanesi, gerekçeleri olması lazım ya; işte bu onun gerekçesidir. Bir ara biliyorsunuz dediler ki ilaç falan. Bu konuyla ilgili uluslararası doktorlar getirildi, gerekli incelemeler yapıldı. Böyle bir şeyin olmadığı tetkiklerden sonra anlaşıldı. Bunların hepsi alınan örneklemelerle kasalarda saklı, mevcuttur. Tabii ki bunu kullanacaklar, devamlı bunun istismarını yapacaklar. Bunun istismarını yaparlarken tabii bu noktada maalesef belli bir grup bu oyuna gelebilir, gelecek, normaldir. Bunlara biz gülüp geçiyoruz. Ama diyoruz ki eğer sen bunu demokratik bir hak olarak iddia ediyorsan, demokrasinin yolu kırmak, dökmek değil. Demokrasinin yolu terör örgütünü arkana alarak onun tehdidi ile büyümek değil, büyüyemezsin, büyütmezler seni. Çünkü demokrasinin gerçekten yolu buradan geçmiyor. Demokrasinin yolu barıştan, kardeşlikten, sevgiden, hizmetten geçiyor. Bunu yaparsan, gönlünü açarsan, o zaman karşılığını bulursun, olay budur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 13:15:09
Güncelleme :2 Kasım 2008 Pazar 13:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?