5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Başkale'de 5 saatlik düğün çilesi

Van'ın Başkale ilçesinde yolu kardan kapalı olan Kovalıpınar köyü sakinleri, 23 kilometre uzaklıkta bulunan Erek köyünden aldıkları gelini yaya yürüterek 5 saatlik bir çabanın sonunda yeni evine ulaştırabildiler.

Başkale ilçesine bağlı 43 hane ve 450 nüfuslu Kovalıpınar köyü sakinleri dünya evine girecek olan Hamit ve Şefika Çoban çifti için seferber oldular. Gelin Şefika Çoban'ı köylerinden 23 kilometre uzaklıkta bulunan Erek köyünden alarak koca evine getirmeye çalıştılar. Ancak yolun kapalı olması ve açık bölümlerinde çamur deryası içinde olması köylülere zor anlar yaşattı.

Gelini almak için yaya ve atlarla yola koyulan bir gurup kadın ve erkek saatlerce yol almak zorunda kaldı. Yolculuk esnasında atlar karın yoğun olduğu bölgelerde yere batıp düşerken, dik yamaçlarda ise bazı köylüler kar üzerinde kayarak daha erken yola ulaşmaya çalıştılar. Erek köyüne ulaşıp gelini alan vatandaşlar, dönüş yolunda da benzer sıkıntıları yaşadılar. Gelin ata binmekten korkunca kar ve çamur deryası içinde davetlilerle birlikte yamaçlarda yürümek zorunda kaldı, yorulan bazı kadınların ise ikişerli olarak atlara bindiler. Köylüler 5 saatlik bir yolculuktan sonra gelini kazasız belasız köylerine ulaştırmayı başardılar. Damadı görüntülemek için köye gitmeye çalışan basın mensupları ise, havanın kararması nedeniyle ilginç düğün töreninin sadece yoldaki ulaşım çilesini görüntüleyebildiler.

Gelinle birlikte yürüyen Semra Çoban adlı genç kız ise, "Bu rezaleti görüyorsunuz. Bu görüntümüz herkese ibret olsun. Yolumuz kapalı, açık kalınca da çamur yüzünden kullanamıyoruz. Genç kızlar sırf bu yüzde ilk okuldan sonra okula devam edememektedir" dedi

Her iki köy dağ başında olduğu için yılın büyük bölümünde ulaşımının göçlükle sağlayan, bu nedenle da ulaşımlarını genelde at ve kızaklarla sağlayan köylüler yıllar önce yapılan yolun onarılmaması ve bakımsız olmasından dolayı en ufak bir yağışlı havadan sonra geçit vermediği belirtildi. Köylüler, ilkbahar mevsimine girilmesine rağmen köy yolunun ise 3 aydan beridir halen kapalı bulunduğu belirttiler.

Köy imamı Şükrü Bozdağ ise her zaman köylülerle birlikte çevre köylere başsağlığına ve benzeri ziyaretlere bu şekilde gittiklerini belirterek,"Kış boyunca köyden aşağıya in tekrar çık. Hep bunu yaşıyoruz. Evimize ne şeker ne de meyve götürebiliyoruz. Bu yol sorunun halledilmesi gerekiyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 16:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şeref atan IP: 85.104.118.xxx Tarih : 27.03.2009 16:55:49

yürüyerek değil uçarak gitseydiniz o zaman.tozdan kazandığınız paralar  ne  güne  duruyo,alın  bi  helikopter  gelin de rahat  etsin damat da:)demi ama..