2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Başkale'de çöplük içinde eğitim

Başkale ilçesine bağlı Çaldıran köyündeki ilköğretim okulundaki 600 öğrenci büyük bir risk altında eğitim öğretim görüyor.

Bodrum katı sularla dolup taşan, merdivenleri yıkılan, tuvaletleri tıkanan ve bahçesi bir çöp merkezini andıran okulda, önlem alınmadığı takdirde öğrencilerin ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor.

Çaldıran köyünde 3 yıl önce yapılan 12 derslikli ilköğretim okulunda yaşanan sağlıksız ortam ve çevre kirliliği görenleri hayrete düşürüyor. Bodrum katı sularla dolan, çökme tehlikesi bulunduğu belirtilen okulun bahçesine akan kanalizasyon suları öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor. Başkale ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan 150 hane ve bin 500 nüfuslu Çaldıran köyünde, taşımalı eğitim kapsamında çevredeki 8 köyün öğrencileri eğitim öğretim görüyor. Okulun kolonları ve merdivenleri tamamen dökülürken, tuvaletler kullanılamaz halde. Tuvaletlerin kokusu okul içerisindeki sınıflarda bile hissedilirken, okulda eğitim gören 297'si kız 600 öğrencinin sağlığı tehdit altında bulunuyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan, ancak isimlerini belirtmek istemeyen köy sakinleri, 3 yıl önce yapılmasına rağmen, büyük bir risk altında bulunan köy okulunda önlem alınmadığı takdirde öğrencinin büyük bir tehlike altında olacağını ileri sürdüler. Köylüler "Eğer okulda önlem alınmazsa bundan sonra çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Çünkü okulun bodrum katı sularla dolup taşıyor. Bu sularını her gün bizler bidonlarla tahliye etmeye çalışıyoruz. Ama bu nereye kadar varacak. Bunun yanı sıra okulun bahçesine açıkta akan kanalizasyon suları, çocuklarımızın sağlığını tehdit ediyor. Bugüne kadar en az 10 öğrencimiz bu pis kokudan hastalandı. Ayrıca okulun bahçesi çöplerle dolmuş durumda. Okulun bahçesi sanki bir çöplük merkezini andırıyor. Hemşerimiz olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'den bu risk altındaki okula teknik bir heyet göndermesini, çocuklarımızı bu tehlikeli binada eğitim öğretim görmelerini izin vermemesini istiyoruz. Bunun yanı sıra okulun bahçesindeki çöp ve kanalizasyon pisliklerinin temizlenmesini rica ediyoruz'" diye konuştular.

Bu arada her gün büyük bir risk altında 600 öğrenciyi eğiten 17 öğretmen de yetkililere seslenerek, 3 yıl önce yapılan okulun bulunduğu vadinin heyelan bölgesi olduğunu belirttiler. Okulun başka bir alana taşınması talebinde bulunan öğretmenler, "Hergün risk altında eğitim öğretim vermekten artık korkuyoruz" diye dert yandılar.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 13:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?