2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Başörtüsüne özgürlük eylemi

Van Hak ve Özgürlükler Platformu (VAHÖP), Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararını iptal etmesinin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü'nün başörtülü öğrencileri kampüs alanına almamasına tepki gösterdi.

Van'da bazı sivil toplum örgütleri ile sendikaların her hafta düzenli olarak Sanat Sokağı'nda yaptıkları 'Başörtüsüne özgürlük' konulu basın açıklamasının 93'üncüsü yapıldı. Platform bileşenleri tarafından hazırlanan ortak basın metnini okuyan İnsan-Der Van Şube Üyesi Mahmut Yasin Haskanlı, Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararının sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) düzenlemesini iptal etmekten ibaret olmadığı gibi beraberinde bazı yasakları da getirdiğini savundu.

YYÜ Rektörlüğü'nün başörtülü öğrencileri kampüs girişinde araçlardan indirdiğini anlatan Haskanlı, "Buna üniversiteli öğrencilerimiz tepki göstermiş ve sivil itaatsizlik eylemleri düzenlenmiştir. VAHOP üye ve yöneticileri, öğrencilerin düzenlenmiş olduğu bu gösterileri insan hakları gözlemcisi sıfatıyla takip etmiştir. Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü ekipleri de bu üye ve yöneticilerimizin bir kısmını terörist suçlamasıyla gözaltına almıştır" iddiasında bulundu.

Yıllarca sivil toplum alanında faaliyet göstermiş bulunan yönetici düzeyindeki kişilerin bir anda terörist konumuna getirilmesine anlam veremediklerini de sözlerine ekleyen Mahmut Yasin Haskanlı, şu ifadeleri kaydetti:

"Oysa biz bu gözaltıların sivil direnişi kırmaya yönelik yıldırma politikaları olduğunun bilincindeyiz. Bu tür baskıların insan hakları savunucularını yıldırması ve haklı davalarından vazgeçirmesi mümkün değildir. Öğrencilerin düzenlemiş olduğu sivil gösterilerde birtakım provokasyonların olacağı yönünde belli bir gazeteye sızdırılan haberler ise haksızlığa karşı sivil yöntemlerle direnen öğrencilerin azmini kırmaya yönelik kasıtlı ve çirkin tutumlar olarak belleklerimizde yerini almıştır. Yaşanan bu gözaltıların belli gazetelerdeki çirkin ve hedef gösteren haberlerden sonra gelişmesi de dikkatlerimizden kaçmadı. VAHÖP olarak her türlü haksızlığa karşı sivil ve demokratik yöntemlerle mücadele yürütmeye kararlıyız. Bizler terör ve şiddeti her hal ve şart altında mahkum eden, buna karşılık sivil ve demokratik yöntemleri meşru gören bir düşünceye sahibiz. Bu bağlamda provokasyonlara karşı son derece duyarlıyız."

Yapılan basın açıklaması esnasında çeşitli sloganlar atan grup, mahkemeye çıkartılan arkadaşları için adliyeye kadar sessiz bir şekilde yürüme kararı aldı ancak arkadaşlarının serbest bırakıldığı haberinin gelmesiyle yürümekten vazgeçerek sessiz bir şekilde dağıldı.

 

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 16:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?