6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Bayramda beslenme uyarısı

BAYRAMDA BESLENME UYARISI

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya, kurbanda etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketimi sonucu hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaştığını belirterek, "Bu hastalıklar, hamile bayanlarda düşüklere dahi yol açar" dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlarını sağlıklı olarak kesmesi ve tüketilebilmesi konularında uyarıda bulunan Dr. Orhan Çetinkaya, bayramda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığını hatırlattı. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmelerini isteyen Dr. Çetinkaya, etin sindirimi zor olan besinlerden olduğunu hatırlatarak, ''Kurban Bayramı'nda hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi, etlerin nakli, korunması, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir'' dedi.

Kurban Bayramı'nda insanlarla hayvanların temasının arttığına dikkat çeken Dr. Orhan Çetinkaya, kurban kesimlerinde uygulanması gereken kontrol ve hijyen kurallarının halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Veteriner hekim kontrolünü kanıtlayan 'Menşei Şahadetname'si olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması, büyükbaş hayvanlarda kulak küpesine dikkat edilmesi, kurban kesimleri, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde ve mutlaka ehil kişiler vasıtasıyla yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Orhan Çetinkaya, ''Etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketimi sonucu hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaştığı unutulmamalı. Bu hastalıklar, hamile bayanlarda düşüklere yol açan 'toksoplazmozis' ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren ve iş gücünü çok olumsuz etkileyen sığır tenyasıdır. Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli. Sakatat ve etler ayrı kaplarda saklanmalıdır. Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalı. Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler kişisel temizliklerine özen göstermeli. Kurban kesim yerlerinde, kesim işinde kullanılan malzeme ve ekipmanın temizliği ile kesim görevlilerinin kişisel temizliklerini yapabilecekleri ortamlar hazırlanmalı. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe muhteviyatı gibi atıklar, çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usulüne uygun olarak bertaraf edilmeli. Hayvanlara ait her ürün ve atığın, ülkemiz açısından ekonomik bir değere sahip olduğu bilinmeli ve bu nedenle kesimlerin bu ürünlerin toplanabileceği ve değerlendirilebileceği alanlarda yapılması gerekmektedir'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2010 Pazartesi 15:52:04
Güncelleme :8 Kasım 2010 Pazartesi 16:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?