5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bebeklere anne karnında check-up

Van'da açılan özel bir ultrasyon görüntüleme merkezinde, bebeklere anne karnında check-up yapılıyor.

Radyoloji Uzmanı Dr. Arzu Turan tarafından 140 bin TL harcanarak kurulan Baby-65 Ultrasyon Görüntüleme Merkezi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Van'daki engelli oranının yüksek oluşunun dikkatini çektiği için böyle bir merkez kurduğunu ifade eden Uzm. Dr. Turan, "Artık anne karnındaki bebeğine check-up yaptırabilir. Hamileliğin altıncı ayında her gebe mutlaka bir defa ileri düzeyde taranmalıdır. Dünya artık bunda ortak bir karar varmış" dedi.
Türkiye akraba ev
liğinde dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda olduğunu belirten Uzm. Dr. Turan, Van'da ise bu sayının Türkiye ortalamasının 2 katı olduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Turan, "Bebeklerin engelli oluşunun başlıca sebepleri, akraba evliliği, kızların çok genç yaşta evlendirilmesi ve şartların uygun olmayışıdır. Van'da akraba evliliğinin oranı yüzde 34'tür. Bu da Van'da her 10 gebeden en az 3 ya da 4'ünün mutlaka ileri düzeyde check-up yaptırması gerektiği anlamına geliyor" şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Turan, ileri düzey check-up yaptırmanın en önemli avantajlarının ise şöyle sıraladı;
"Bebek doğduğunda yaşamasını imkansız kılacak olan hastalıkların tespit edilmesi ve gebeliğin boşuna devam ettirilmeden sonlandırması, bebeğin sekeli kalmasına neden olma riski yüksek olan anormal türlerinin tanınması gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlıyor ve anne karnındaki bebekte anormal bir hastalık tespit edilmesi durumunda gerekli tedavi ve müdahale imkanı veriyor"
Uzm. Dr. Arzu Turan, merkezde yapılan ileri düzeydeki check-up ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmediğini ve isteyen vatandaşları bütün masrafları kendi cebinde ödemesi gerektiğini ifade etti. Uzm. Dr. Turan, ücretin ise yapılacak olan tetkiklere göre 180 ila 250 TL arasında değiştiğini kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 15:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?