5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bir kültür değeri daha belgelendi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Kürt kökenli yurttaşlar arasında yaşatılan "kofi giyme" ve "tirgal bağlama" geleneklerinin, belgesel film olarak çekilerek uluslararası film festivalleri için hazırlandı.


Van'da çekilen filmde, yörede yaşayan yetişkin kadınların yalnızca Nevruz gününde giydiği "kofi" adlı başlığın öyküsü ve yöre erkeklerinin Nevruz gününde bağladıkları "tirgal" adlı poşu ve Nevruz'a yükledikleri anlamın anlatıldığı açıklandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen filmin, Anadolu'da yaşayan Kürt kökenli yurttaşların binlerce yıllık geleneklerinden birini uluslar arası alana taşıdığı belirtilirken; filmde yer alan barışçıl iletilerin de Türkiye'nin dünyada doğru tanınması açısından önemli bir unsur olduğu bildirildi.
Bir Kürt kadınının, yılda yalnızca bir kere giydiği "kofi" adlı başlığı sandığından çıkarmasıyla başlayan filmde, fistan, "tirgal bağlama", deng bej, kilim motifleri gibi Kürt kültürünün önemli unsurlarının da yer aldığı dile getirildi.

Kürt kökenli erkeklerin, yalnızca Nevruz gününe özel poşu bağlama geleneği olan "tirgal bağlama" geleneğinin ve Nevruz'un, kardeşliği ve barışı öngören evrensel bir bayram olduğu görüşlerinin yer aldığı filmin, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenecek olan pek çok uluslararası film festivaline gönderileceği açıklandı.
Özellikle Nevruz gününün anlamı konusunda verilen iletiler ve filmin genel içeriği evrensel barışı çağrıştırdığı için "Adam's Festival" (Adem'in Bayramı) adı verilen filmin, dünyada yaşanan çatışma ve savaş ortamında da bir barış iletisi olarak değerlendirilmesini istediklerini belirten film ekibi, öncelikle Türkiye'deki iç barış açısından filmlerinin bir umut ışığı olduğunu söyledi.

Uluslar arası festivaller için hazırlanması nedeniyle İngilizce olarak seslendirilen filmin evrensel bir nitelik taşıması için yapımda, Çin senfonilerinden batı klasiklerine, modern rock müzikten Grek müziğine, Boşnak sevdalinkalarından Doğu Anadolu halaylarına kadar değişik kültürlerin müziklerinin kullanıldığı bildirildi.


Yardımcıları Mehmet Akkoş, Sakine Öztürk ve Tevfik Çoksu'yla birlikte filmin yapımı için titiz bir çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Sedat Cereci; filmin içeriğinin ve tüm insanlara aktardığı iletinin, teknik yapısından çok daha önemli olduğunu vurguladı. Cereci, Filmin konusunun yer aldığı İngilizce seslendirme metninde "kofi giyme" ve "tirgal bağlama" geleneklerinin yer aldığı Nevruz gününün binlerce yıldır Sümerler, Hintliler, Persler, Araplar, Türkler ve Kürtlerin yanı sıra başka pek çok Asya ve Orta Doğu toplumu tarafından kutlandığı ve evrensel niteliğiyle tüm insanların bayramı olduğunun vurgulandığı belirtildi.


Önceki yıllarda, Doğu Anadolu kültürünün önemli unsurlarından olan tandır ekmeğinin yapılışı, Van'daki hıdırellez geleneği gibi konuları filmle belgeleyerek yurt dışındaki festivallerde gösteren Prof. Cereci, bitmek bilmeyen bir araştırma ve üretim kaynağı olan Doğu Anadolu Bölgesi'ni konu edinen her ürünün yurt dışında büyük ilgi gördüğünü bildirdi. Az tanınan Anadolu Kürt kültürünün renkli geleneklerinin de uluslar arası alanda büyük ilgi görmesini beklediğini söyleyen Prof. Cereci, kendi ülkemizdeki kültürü öncelikle kendimizin tanıması gerektiğini sözlerine ekledi.


Deng bej ritüeline ve Nevruz halaylarına katılan erkeklerin ve kadınların Nevruz konusundaki barışçıl görüşlerinin, Türkiye'deki ortak kültürün anlaşılması ve barış ortamının sağlanması açısından önemsenmesi gerektiğini belirten Prof. Cereci, Anadolu'da yaşayan tüm halklar gibi Kürt halkının da kendi gelenekleriyle yaşamak ve barış içinde yaşamanın gereği olan hoşgörü ve saygı için mücadele verdiklerini dile getirdi. Türkiye'nin en canlı ve renkli kültür unsurlarından biri olan geleneksel Kürt kültürünün, sanat yapımları için de çok elverişli materyaller sağladığını vurguladı.


En az bin yıldır bir arada yaşayarak ortaklaşa kültür ürünleri üreten Kürt ve Türk halklarının geleneksel değerleri kadar, Kürtlerin tarihi birikimleriyle 21. yüzyıla taşıdıkları ve kendi dünyalarında yaşattıkları çok önemli değerler de bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Sedat Cereci; gerçek ve içten bir kardeşlik ve barış için herkesin birbirini tanıması gerektiğini, Türkiye'de yaşayan değişik unsurların birbirine benzeyen ve birbirini bütünleyen çok sayıda geleneksel değeri bulunduğunu dile getirdi. "Adam's Festival" adlı kültür filminin ilk olarak Ekim ayında düzenlenecek olan Belgrad Etnografi Filmleri Festivali'ne gönderileceği açıklandı.

İha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 14:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?