3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Bol balık yüz güldürdü

Van Gölü'nde bu yıl yaşanan bolluk balıkçıların yüzünü güldürdü.
Son yıllarda güvenlik kuvvetlerinin desteği ile inci kefali balığının üreme döneminde uygulanan avlanma yasağı meyvesini vermeye başladı.

Van Gölü'nde yaşayan tek endemik balık türü olan inci kefalinin nisan ayı ortalarında başlayarak temmuz ayı sonralarına kadar devam eden üreme döneminde uygulanan avlanma yasağı sonucu balık bolluğu yaşandığı belirtildi.

Bu yıl piyasada yaşanan bolluktan dolayı günlük olarak avlanan balık kilosunu 1 YTL'den sattıklarını belirten Ahmet Güneş, avlanma sezonunun yeni başlamasına rağmen, beklenenin üzerinde balık tuttuklarını ifade etti.Güneş, havaların sıcak olmasından dolayı avladıkları balıkları tüketmekte zorluk çektiklerini söyledi.


İnci kefali üzerine yıllardır bölgede çalışmalar yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, avlanma sezonunun yeni başladığını ifade etti. Yıllardır üreme sezonunda uygulanan sıkı tedbirler yüzünden balıkların boylarında büyüme olduğu gibi sayı olarak da çoğaldığını vurgulayan Prof. Dr. Sarı, ancak bölgede ciddi bir pazar sorunu yaşandığını ifade etti.

Balık tüketiminin arttırılması için farklı semtlerde halkın kolay ulaşabileceği balık pazarlarının kurulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sarı, mevcut soğuk hava deposunun ise yeterli olmadığını kaydetti. İnci kefalinin konservesinin yapılması için Van Ticaret Borsası ile ortaklaşa proje hazırladıklarını da hatırlatan Prof. Dr. Sarı, "Projemiz dahilinde bölgede yatırım yapmak için girişimlerde bulunan müteşebbisler var, ancak yatırım yapanlar yok. İnci kefalinin mutlaka katma değerini artıracak çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 18:08:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?