7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Bozuk yollar arıları strese sokuyor

BOZUK YOLLAR ARILARI STRESE SOKUYOR

Van Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tandoğan, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Akdeniz bölgesinden geri getirilen arıların yolların bozuk olmasından dolayı stresi girdiğini ve büyük zararlar oluştuğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de arı kayıpları ile ilgili yapılan araştırmalardan insanları hayrete düşüren çok ilgin sonuçların elde edildiğini belirten Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, cep telefonlarının sinyalleri, vericiler, baz istasyonları ve yüksek gerilim enerji hatların gibi sebeplerin arı kayıplarına neden olduğunun kanıtlandığı kaydetti. Van'da ve bölgede arı kayıplarının çok önem arz eden, ancak bir türlü önüne geçilemeyen bir sorun olduğunu belirten Tandoğan, sonbahar mevsiminde Akdeniz Bölgesi'ne götürülen arıların ilkbaharla birlikte geri dönüşlerinin de başladığını kaydetti. Tandoğan, "Karayollarında bitmek bilmeyen yol çalışmaları ve yollarda her yıl açılan çukurlar arıcılarımız için büyük bir sıkıntıdır. Bu mevsimde ince olan kovanlardaki bal petekleri yolculuk esnasında çok çabuk kırılıyor. Yüklü arı kamyonu çukurlara vurduğu an kovan içindeki peteklerde çökmeler meydana gelmekte, arılar ezilerek zarar görmekte ve zarar gören arılar da stres oluşmaktadır. Durum böyle olunca arının savunma mekanizması harekete geçmektedir. Bu stresle beraber hem arı ölümleri oluyor hem de peteklerin kırılan yerlerinin oluşan tahribat yüzünden bal kalitesi düşüyor" dedi.

Uzun süren yolculuktan sonra konaklanacağı yere geldiğinden bazı arıların kovanları terk ettiğini de belirten Tandoğan, böylece arıcıların maddi zarara uğradığını kaydetti. Tandoğan, "Arıcı sezona böylelikle kötü başlamış olmaktadır. Yetkililerden bu yol çalışmaların bir an önce bitirilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 13:35:00
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 13:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?