5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bu çekirge görenleri şaşırttı

Van’ın Ağartı Köyü’nde bir köylü tarafından bulunan ‘Saga’ cinsi dev çekirge, büyüklüğüyle görenleri hayrete düşürdü.

Dev çekirgeyi inceleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Lokman Kayıcı bu tür çekirgelerin etçil ve faydalı bir tür olduğunu söyledi.

Köydeki evinin bahçesinde dolaşırken dev çekirgeyi otlar arasında hareket ederken fark eden Ethem Günini, korkuyla aldığı çekirgeyi cam kavanoz içine koydu. Günini, antenleri ve bacaklarıyla birlikte boyu yaklaşık 25 santimetreyi bulan dev çekirgeyle 2 gün boyunca uğraştı. Günini, daha sonra çekirgeyi incelenmek üzere Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne gönderdi. Çekirgeyi inceleyen Dr. Lokman Kayıcı, çekirgenin türünün ‘Saga’ olduğunu ve bölgede nadir olarak görüldüğünü kaydetti.

Etçil olan çekirgenin dişi olduğunu ve literatürde hala erkeğine rastlanmadığını belirten Dr. Kayıcı, ‘Saga’ türü çekirgenin böcek, meyve kurdu, sinek ve diğer çekirgelerle beslendiği için faydalı bir tür olduğunu da ifade etti. Dr. Kayıcı, “Bu çekirge daha çok Ege Bölgesi ile Antalya yöresinde yaygındır. Kanadı olmadığı için göç etmesi çok zordur. Bu bölgede de nadiren Çatak İlçesi’nde görülür” dedi.
 

Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 09:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?