2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

'Bu kaynaktan pay almalıyız'

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin işbirliğinde düzenlenen 'Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı Bilgilendirme Toplantısı' Van'da yapıldı.

VATSO Tuşba Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısı VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nun açılış konuşmasını yapmasıyla başladı.

Avrupa Birliği'nin IPA aracılığıyla sağlayacağı kaynakların önemine değinen Kandaşoğlu, hazırlanacak olan projeler çerçevesinde en fazla kaynağı bu bölgenin alması gerektiğini dile getirdi.

Bölgede rekabet gücünü ve iş ortamını hiçbir şekilde iyileştirip güçlendiremediklerini anlatan Kandaşoğlu, "Çünkü devletin çıkarmış olduğu hiçbir teşvikte faydalanamadık. Bunun sıkıntısını çekmekteyiz. Onun için AB'ye sunacağımız projeler çerçevesinde işimizi ciddiye alarak sıkıntıları masaya yatırmamız gerekiyor. Bunun için bütün odalarda danışmanlık birimi kurmalıyız. Uzman kişileri getirip bu bilgilendirme toplantıları düzenlemeliyiz. Bu kaynaktan çok ciddi bir pay almamız gerekiyor, bu yüzden hepimiz işimizi ciddiye almalıyız. Bölge olarak en çok kaynağı alma gayreti içerisinde olmalıyız ve bu kaynağın en çok bölgemizde kullanılması gerekiyor. Çünkü yıllardır bu bölgenin kaynak, alt yapı ve enerji sorunu olduğunu söylüyoruz. Bundan dolayı biz kendimizi bir türlü geliştiremedik. Üreticimiz bir türlü rahat nefes alamadı, makinesini rahat bir şeklide çalıştıramadı. Oda olarak biz elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazırız, yeter ki iş birliği içerisinde olalım" dedi.

Kalkınma Ajansı'nın kurulmasıyla birlikte kaynak bulma sıkıntılarının sona ereceğini de sözlerine ekleyen Zahir Kandaşoğlu, ajansla ilgili yazının Van Valisi Özdemir Çakacak'a geldiğini belirtti. Kandaşoğlu, önümüzdeki günlerde Ankara'ya gidecek olan Vali Çakacak'ın dönüşünden sonra yönetim kurulunun belirlenip ajansın bölgenin hizmetini sunulacağın kaydetti.

Daha sonra konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Aydın ise AB'nin IPA aracılığıyla sunacağı kaynak hakkında bilgi verdi. AB'nin, 2007'den itibaren katılım öncesi finansmanı IPA olarak adlandırılan tek bir araçtan sağlayacağını ifade eden Aydın, bu yeni aracın Avrupa Komisyonu'nun önceki genişlemelerden edindiği tecrübeler ve aday ile muhtemel aday ülkelerin ihtiyaçlarından yola çıkarak oluşturulduğunu belirtti.

IPA'nın amacının dış yardım ve iç politika arasında bir köprü görevi görmek olduğunu anlatan Aydın, "IPA'nın amaçlarının başında, gerekli ekonomik, politik ve sosyal reformlar dahil olmak üzere Türkiye'yi adaylık teklifinde desteklemek ve ülkeyi yapısal fonların yönetimine hazırlamak için yardım yapmaktadır. IPA, AB üyeliği isteyen ülkelere 2007'den itibaren 7 yıllık süreçte toplam 11.468 milyar Euro sağlayacaktır" dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Projeler Birim Başkanı Mehmet Ali Yılmaz tarafından slayt sunum eşliğinde detaylı bilgiler verildi. Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 17:15:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?