5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Bu sempozyum 'doyurucu' geçti

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Belediyesi ve sivil toplum örgütlerince 24-26 Haziran tarihleri arasında ortaklaşa düzenlenen I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'na katılanlar, sempozyumun hem bilgi açısından hem de sunulan ikramlar açısından çok doyurucu geçtiğini bildirdiler.


Yaklaşık 60 katılımcının, Doğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü ve yemekleriyle ilgili sunduğu bildirilerde, yok olmaya yüz tutmuş geleneksel kültürün yeniden canlandırılmasının yolları, Doğu Anadolu mutfak kültürün bilinmeyen yönleri, bölgenin yiyecek potansiyeli ve yemeklerin sözlü kültüre yansımaları gibi konulurken konuşulurken, sempozyum boyunca konuklara sunulan ikramların bölgenin konukseverliğini apaçık ortaya koyduğu belirtildi.


Bitlis Kültür Merkezi, Bitlis Eren Üniversitesi Konferans Salonu ve İhlasiye Medresesi'nde gerçekleştirilen etkinliklerde, Van yöresi mutfak kültüründen örnekler, gezginlerin Doğu Anadolu yemekleriyle ilgili anıları, Van kahvaltı kültürü, Kars bölgesi sözlü kültüründe geçen yemekler, Erzincan geleneksel mutfak kültürü, Siirt mutfak kültürünün incelikleri, Erzurum yemekleri gibi konuların yanı sıra, beslenmenin önemi, yemeklerde kullanılan bitkilerin yararları gibi teknik konuların da bildiri olarak sunulduğu açıklandı. Geleneksel yöre yemekleri yarışmasının da düzenlendiği sempozyum çerçevesinde, genç kuşakların, geleneksel mutfak kültürünü tanılamalarının ve geleneksel yemekleri öğrenmelerinin de amaçlandığı dile getirildi.


Mutfak kültürünün ve geleneksel yemeklerin, bir toplumun varlığının başlıca öğelerinden biri olduğunu söyleyen sempozyum koordinatörü, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, gelecek yıl da Erzurum da düzenlenecek olan Mutfak Kültürü Sempozyumu'nun, kültürün gençlere aktarılması açısından çok önemli bir rol oynadığını belirtirken, herkesin, mutfak kültürünün yaşatılması için elinden geleni yapması gerektiğini vurguladı. Akademisyenlerden gazetecilere, ev hanımlarından lokanta işletmecilerine kadar çok değişik alanlardan araştırmacıların katıldığı sempozyumun, Anadolu'nun binlerce yıla dayalı mutfak kültürünü canlı tutma ve unutulmuş kültürel unsurlarını yeniden yaşanabilir hale getirme konusunda harekete geçirici bir etken olduğu bildirildi.


Halk oyunları gösterileri ve gezilerle renklendirilen sempozyumda, yöreye özgü bir tür pekmez olan "gezo"yu konu edinen, Celal Vecel'in yönettiği "Kayıp Kavmin Gezosu" adlı film ve Van YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen ve tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmin de gösterildiği açıklandı. Bitlis ve Bingöl çevresindeki meşe ormanlarında, 4-5 yılda bir meşe yapraklarında oluşan bir salgının kaynatılmasıyla elde edilen "gezo" adlı pekmezin öyküsünü içeren belgesel film, sempozyuma katılanlara yörenin ilginç bir yönünü gösterirken, kutsal kitaplarda geçen İsrailoğulları'na gönderilen kudret helvasıyla gezo arasında bağlantılar kurulmasına yol açtığı dile getirildi. Daha önce İngiltere, Macaristan, Hindistan, Avustralya ve Kosova'daki film festivallerine katılan "Ağzı Açık Alamet" adlı filmin, 2007 yılındaki galasının ardından ikinci kez Türkiye'de gösterildiği açıklandı. Galası, çekildiği köy olan Adilcevaz'ın İpekçayır köyünde yapılan belgesel filmin, sempozyumundaki gösteriminde de ilgiyle izlendiği ve tandır ekmeğinin, Doğu Anadolu kültürü açısından öneminin vurgulandığı belirtildi.


Sempozyumda, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki değişik yörelerin yemeklerinin tarifleri de yer alırken, sempozyuma katılanlara, Bitlis'e özgü avşor, büryan, garili köfte, ciğer taplaması, yumurtalı jar kebabı gibi yemekler ikram edildi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 20:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?